Connect with us
Demisie în USR. Un deputat pleacă din partid din cauza referendumului pentru familie

Știri

Demisie în USR. Un deputat pleacă din partid din cauza referendumului pentru familie

Deputatul Matei Dobrovie și-a anunțat demisia din USR, pe motiv că partidul din care face parte se opune referendumului privind familia tradițională.

Matei Dobrovie spune că se consideră creștin-democrat și că cei creștini-democrați din USR sunt marginalizați și puși la zid de colegii lor progresiști.

Acesta a mai acuzat PSD-ul de ipocrizie, spunând că în Parlamentul European votează cele mai progresiste legi, iar în țară sunt consevatori.

Redăm mai jos integral postarea în care Matei Dobrovie își anunță demisia din USR

Susțin inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie și demisionez din USR.

Am votat PENTRU în Camera Deputaților și îndemn cetățenii României să iasă la vot pe 6–7 octombrie! Această inițiativă civică este un exercițiu democratic util, legitim și îmbucurător.

Este pentru prima dată când cetățeni ai României strâng peste 3 milioane de semnături pentru a participa la o decizie. Voința lor nu trebuie și nu poate fi ignorată.

Nu se pot interzice anumite referendumuri, doar pentru că nu ne plac. Democrația este puterea poporului care-și exercită suveranitatea. Ce rol mai au instrumentele democrației, dacă vocea poporului nu este ascultată?

Clarificarea definiției familiei în Constituție reprezintă o protecție superioară a unui fundament al societății românești, care este tot mai atacat în ultimii ani în țara noastră și nu numai.

Deși familia se confruntă cu multe probleme – violența domestică, rata mare a divorțurilor, copii cu părinți plecați în străinătate –, totuși, ea este cea mai potrivită formă de conviețuire și mediul cel mai prielnic pentru creșterea și educarea copiilor.

Definirea căsătoriei ca fiind uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie nu restrânge drepturile omului și nici nu este o inițiativă îndreptată împotriva cuiva, ci este eminamente o măsură pozitivă.

Interesul superior al copilului este să crească într-o familie iubitoare, având atât modele feminine, cât și masculine.

Aceasta nu înseamnă că familiile monoparentale nu ar trebui apreciate și susținute, ci ele trebuie sprijinite chiar mai mult decât cele în care există doi părinți.

Încercările de a confisca și de a politiza referendumul și inițiativa cetățenească sunt regretabile. Dar afirmația că referendumul este „al lui Dragnea” este falsă.

Comportamentul PSD-ului este ipocrit: în țară, pesediștii „apără familia tradițională”, iar la Bruxelles, europarlamentarii social-democrați votează cele mai progresiste rapoarte anti-familie, așa cum o face grupul S&D.

Acolo sunt progresiști radicali, în țară conservatori. Trebuie să se decidă!

În realitate, dacă PSD chiar ar fi vrut să se organizeze referendumul pentru definirea căsătoriei, ar fi făcut-o demult.

Tragerile de timp repetate arată însă că Dragnea și compania au vrut doar să mimeze că susțin referendumul și să îl folosească drept sperietoare și ca mijloc de a distrage atenția de la atacurile asupra justiției și deteriorarea economiei.

Însă nu poți să te joci cu voința a 3 milioane de cetățeni și nici să tergiversezi la nesfârșit!

Despre poziționarea USR

USR a pornit ca o idee generoasă a lui Nicușor Dan, de uniune între diferite curente de gândire care trebuiau să se respecte și să colaboreze, plecând de la lucrurile și valorile care ne-au adus împreună: transparență, cheltuirea corectă a banului public, anticorupție, integritate în sfera publică.

USR trebuia să fie un partid de centru, care transcende vechiul clivaj stânga-dreapta și atrage votanți din ambele părți ale eșichierului politic. Referitor la clarificarea ideologică, am spus că suntem partidul transparenței, așa că trebuia să fim și noi transparenți cu noi înșine și cu alegătorii.

Trebuia să arătăm că suntem diferiți, dar ne respectăm și putem să colaborăm între noi. În acest sens, am susținut crearea unor platforme ideologice deschise către exterior, formalizate în Statut, la care oricine dorește să adere voluntar, pentru a nu da impresia alegătorilor că ne ascundem și pentru ca toate curentele de gândire să se poată exprima. Nu s-a vrut!

Din păcate, USR a fost deturnat de un grup care a folosit o temă sensibilă, divizivă, cea a familiei, pentru a prelua puterea în partid, prin înlăturarea liderului fondator Nicușor Dan.

Acesta și-a respectat cuvântul dat mie și altora: că oameni cu valorile noastre, creștin-democrate, au și ei loc în USR și a acționat principial atunci când și-a dat demisia din partid.

USR s-a poziționat împotriva unui referendum și a unei inițiative cetățenești declarată constituțională și legală, deci împotriva democrației și a dreptului poporului de a alege. Democrația este puterea poporului care-și exercită suveranitatea prin diverse instrumente definite de Constituție și de legi.

Unul dintre aceste instrumente este referendumul. Nu putem interzice, demoniza sau boicota anumite referendumuri doar pentru că nu suntem de acord cu ce solicită ele, iar apoi să lansăm propria inițiativă cetățenească.

Este ipocrizie maximă! La fel, nu putem opta pentru referendumurile interne în cazul deciziilor importante, dar să le respingem pe cele externe. Adică noi, useriștii, avem dreptul la ele, dar populația României nu are dreptul să-și spună părerea?

După cum bine știți, în USR a avut loc un referendum intern pe tema inițiativei de modificare a Constituției, iar majoritatea membrilor USR a decis ca partidul să se opună modificării art. 48 al Constituției.

Personal, am susținut nepoziționarea la referendumul intern, pentru ca USR să rămână o uniune. Cei care au votat USR la alegeri nu au făcut-o pentru că acesta se poziționase privind căsătoria ori familia.

Mai mult, potrivit unui sondaj CURS din luna iulie, 70% din votanții USR se opun căsătoriei între persoanele de același sex. Cu toate acestea, Biroul Național a decis „boicotarea activă” a referendumului.

Această decizie strategică nu a fost luată însă de forul competent, Comitetul Politic, care nu a fost convocat.

În USR există un grup creștin-democrat, care a fost supus unor atacuri permanente pentru valorile sale de către așa-zișii progresiști. Cei care se bat cu pumnul în piept că sunt toleranți față de minorități (inclusiv cele sexuale) s-au dovedit complet intoleranți cu noi, care eram o MINORITATE în partid.

Din nou, o altă ipocrizie maximă: apărarea drepturilor minorităților în exterior și persecutarea lor în interior. În anii ’50, celor care se opuneau comuniștilor li se puneau etichete de fascist, legionar, dușman al poporului.

În prezent, cei care nu aderă la spiritul ”progresist” al actualei conduceri USR și îndrăznesc să-și afirme valorile creștine sunt linșați pe grupul de comunicare internă al partidului și etichetați drept homofobi, pro-ruși, anti-europeni, fasciști, retrograzi.

Dar nu suntem nici homofobi, nici pro-ruși, nici anti-europeni, nici fasciști, nici retrograzi. Eu am fost cel care a poziționat USR prin programul pe politică externă făcut în 2016 ca fiind cel mai pro-european din România.

În toate poziţiile publice luate, am insistat pe necesitatea ca România să se plaseze clar alături de nucleul dur al UE, de Franţa şi Germania, şi să mizeze pe mai multă integrare, pe mai multă Europă.

Apropo de Evul Mediu despre care vorbesc colegii ”progresiști”: tocmai ei au pornit o adevărată vânătoare de vrăjitoare împotriva creștin-democraților.

Această atitudine nu face niciun bine partidului care și-a propus să salveze România. Deși adversarul cu care trebuia să ne luptăm este PSD, am realizat în cei doi ani de apartenență la USR că, de fapt, mulți colegi ai noștri nu aveau decât un dușman, pe care-l înfierau cu mânie proletară: cei care nu gândeau ca ei și care, „într-un spirit de toleranță totală”, trebuiau eliminați.

Pentru unii dintre ei, modernizarea României înseamnă strict impunerea în țara noastră a unei ideologii neo-marxiste prin decredibilizarea și aruncarea la gunoi a tradițiilor, a valorilor naționale, a familiei, inclusiv demonizarea Bisericii.

Membrii USR care susțin căsătoria formată dintr-un bărbat și o femeie și familia naturală sunt împiedicați să-și exprime opiniile și valorile atât public, fiind acuzați că prejudiciază imaginea USR, cât și în interiorul partidului.

Sunt hărțuiți cu plângeri, și, în final, excluși sau sancționați pentru „delicte de opinie”.

Libertatea de exprimare și de conștiință este valabilă doar pentru „progresiștii” toleranți, care au dreptul să se exprime oricând în exterior, atacând cultele, valorile naționale, referendumul, scurgând informații interne către presă pentru a-și decredibiliza colegii creștin-democrați.

Un exemplu recent absolut șocant este că mi s-a refuzat publicarea unui comunicat USR privind depunerea unei propuneri legislative de modificare și completare a Legii privind concediul paternal, care urmărește instituirea unui regim echitabil, nediscriminatoriu, diferențiat de acordare a zilelor libere pentru tatăl care vrea să participe efectiv la îngrijirea copilului, în primele 3 luni de la naștere.

Deși era o măsură de susținere a familiilor, Comunicarea USR a refuzat, spunând că ”doar după referendum”. Acest act de cenzură nu poate fi justificat rațional.

Din păcate, USR este departe de a fi partidul altfel, curat, pe care ni l-am dorit, și acționează de multe ori ca PSD.

Lupte interne pentru putere, oameni aleși în conducere/funcții nu pe baze de competențe, de cine este cel mai bun, ci pe bază de găști, liste circulate înainte de alegerile interne pentru BM, BN și celelalte de organe de conducere, gândirea unor sisteme de vot care să favorizeze doar o tabără.

Este foarte trist, dar nu putem ascunde gunoiul sub preș, tocmai noi, partidul transparenței.

Conflictele din USR au devenit ireconciliabile pentru că nu au fost soluționate, ci alimentate de măsurile de forță luate de actuala conducere. În exterior, conducerea actuală a USR spune că referendumul de modificare a Constituției este o temă divizivă, dar în interior au folosit din plin această temă într-un scop meschin – divizare și preluarea puterii!

Pentru motivele de mai sus, nu mă mai regăsesc în acest USR, care nu mai este o Uniune incluzivă în care toți au dreptul să se exprime.

Cred că USR se sinucide politic, și este alegerea actualei conduceri, care va trebui să-și asume rezultatele.

Îmi pare rău că mă despart de câțiva oameni extraordinari, care mi-au fost alături și cărora le-am fost alături, dar sunt sigur că drumurile noastre se vor întâlni la un moment dat.

Plec trist pentru ce ar fi putut fi USR și nu este. Rămân în Parlament, în opoziție fermă față de PSD și voi continua să lucrez pe inițiative de susținere a familiilor, de îmbunătățire a calității vieții și pentru românii de pretutindeni.

Citește și: Laura Codruța Kovesi, candidatul USR la alegerile prezidențiale? Ce a spus Dan Barna

1 Comment

1 Comment

  1. Cretu Bogdan

    2018-10-04T15:08:12+03:00 at 15:08

    Cine voteaza DA la referendum se p..a impotriva vantului si o sa se umple de p..at, Majoritatea oamenilor se gandesc numai la sex , cand in realitate este vorbea despre faptul ca prin uniunea dintre 2 persoane de acelasi sex se vrea ca in caz de imbolnavire , deces, etc , partenerul sa poata lua hotarari , sa il mosteneasca pe cel decedat , etc. Homosexuali au fost , sunt si vor fi. PS. Sunt casatorit de 34 de ani , am un copil si nu am facut sex cu o persoana de acelasi sex cu mine in viata mea. Nu ii simpatizez pe acestia . Trebuie sa ne gandim ca viata evoluaza. Nu mergeti sda votati la acest referendum care este o imbecilitae marca dragneavalcov

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top