Connect with us
arheologii-18092105

Știri

Descoperire uimitoare: arheologii au scos de sub pamant 16 noi piramide

In mijlocul unui cimitir aflat in Sudan, arheologii au scos la suprafata ruinele a nu mai putin de 16 piramide.

Arheologii au descoperit 16 noi piramide care pana in prezent s-au dovedit a fi riunele unor constructii mortuale de mari dimensiuni. Pentru a intelege mai bine importanta acestei descoperiri, vom face o trecere in revista a ceea ce insemna piramidele din timpul egiptenilor pana in zilele noastre.

Sursa foto: livescience.com

Sursa foto: livescience.com

Este cunoscut in lumea intreaga faptul ca de-a lungul istoriei egiptenii antici au fost arhitecti deosebiti, avand in vedere ca doar in Egipt se mai afla, si in momentul de fata, cel mai mare monument de piatra de pe Pamant. Piramidele reprezinta singura minune a lumii antice care s-a pastrat pana in prezent. Ca simbol a piramidelor si a uneia dintre cele mai mari minuni ale lumii este considera Piramida lui Keops.

De-a lungul timpului studiile in domeniu au reusit sa demonstreze modul de construire a unei piramide. Pe masura ce piramida era inaltata, in jurul acesteia, muncitorii faceau o rampa, pe care ridicau blocurile de piatra cu ajutorul saniilor de lemn.

sursa foto: en.wikipedia.org

sursa foto: en.wikipedia.org

In acest fel, constructorii egipteni puneau bloc peste bloc, pana in momentul in care piramida era terminata. Dupa acest proces lung si anevoios, rampa era inlaturata, lasand piramida singura, in toata splendoarea sa. In majoritatea cazurilor, varful piramidei era acoperit cu aur.

CITESTE SI: VEZI CE BLESTEME ANTICE AU DESCOPERIT ARHEOLOGII

Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca egiptenii aveau puternice cunostinte astronomice. S-a descoperit ca toate piramidele de pe platoul Gizeh sunt aranjate exact ca o oglinda pe Pamant a constelatiei Orion. Egiptenii credeau ca acolo este casa lui Osiris, zeul mortilor si al lumii de dincolo.

Intorcandu-ne la ultima descoperire facuta de arheoligii din Sudan, cele 16 piramide cu morminte în interiorul lor dateaza dintr-o perioada denumita de istorici ,,regatului Kush”. Potrivit cercetatorilor, in acest regat care si-a gasit sfarsitul in secolul IV, piramidele mortuare erau in mare voga.

Sursa foto: livescience.com

Sursa foto: livescience.com

Cea mai mare dintre ele este piramida descoperita la Gematon, din Sudan. Aceasta are o dimensiune de 10,6 metri lungime si se ridica la o inaltime de nu mai putini de 13 metri. Live Science relateaza ca arheologii au declarat ca astfel de piramide mortuare au apartinut unor persoane instarite, ale unor clase nobiliare. Muritorii de rand din acea perioada isi construiau, in cel mai fericit caz, structuri de mici dimensiuni.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top