Știri

DIICOT investighează situația copiilor din Carei după reportajul apărut în The Sun

DIICOT a deschis o investigație în urma reportajului apărut în The Sun privind familia din Carei (Satu Mare) care exploata copiii pentru muncă.

Procurorii DIICOT vor face verificări amănunțite în cazul copiilor din Carei. Anchetatorii au de gând să stea de vorbă cu membrii familiei care apar pe înregistrare și vor stabili dacă situația are o natură penală.

Timea Jurj, femeia din Carei, este acuzată că își folosește copiii pentru ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder. Femeia a declarat pentru presa din România că totul e o înscenare.

”Eu n-am înţeles tot în engleză. A spus că totul este ok. Au spus că vor să promoveze ouăle. Am doi copii care umblă la şcoală, la grădiniţă, nu lucrează nicidecum 13 ore şi a fost băgată şi nepoata mea. A spus <>. S-a uitat şi n-a înţeles ce zice pe engleză”, a declarat Timea Jurj, marţi, pentru Digi 24.

ITM a mai făcut controale la cele două firme în 2014 și 2015

Legat de acest caz, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și ITM Satu Mare au demarat, la rândul lor, investigații.

Directorul DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoș, a declarat că instituția a început verificările imediat după difuzarea materialului.

Și ITM a început controale la firmele Romexera și Prolegic, ale căror nume apar în reportajul britanicilor. Ioan Flore (ITM Satu Mare) a declarat că cele două firme au mai fost verificate în 2014 și 2015 în legătură cu eventuale nereguli. Aceste întreprinderi nu aveau contracte de muncă la domiciliu, însă nu aveau semnalate situașii de minori prezenți la muncă.

În plus, numele care apar în materialul The Sun nu figurează în registrul de evidență a salariaților.

”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni. Angajații sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero, scrie news.ro.

În proces sunt implicate Timea Jurj (30 de ani) și soțul ei Christian (40 de ani), dar și copiii Patrick (11 ani) și Hannah (6 ani), susțin jurnaliștii britanici.

CITEȘTE ȘI: Învățător din Argeș, ridicat de DIICOT. Dascălul este suspectat că ar fi exploatat sexual eleve

”Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat Christian Jurj pentru The Sun.

Share
Scris de
Daniel Șuta

Acest site foloseste cookies.

Read More