Din interior: STS și 112 o puteau localiza pe Alexandra cu marjă de eroare de 2 metri

Cazul Alexandra a șocat toată România, fetița de 15 ani omorâtă de mecanicul auto din Caracal, putea fi localizată cu o rată de eroare de 2 metri. Un angajat din interiorul STS a explicat pentru HUFF.ro cum funcționeză de fapt sistemele 112 și STS. Notă având în vedere informațiile furnizate, datele numele angajatului nu va fi dezvăluite.

Serviciul 112 poate localiza un apel în 20 de secunde

„În momentul în care un apel este primit de la 112, sistemul dectează automat locația apelului, dacă acesta este primit de pe orice număr de telefon conectat la o rețea de la orice operator de telefonie mobilă din România. Dacă apelul este primit de pe un telefon fix, locația este precisă, fară rată de eroare.

Dupa 20 de secunde de la primirea apelului, pe harta operatorului 112, apare o locație aproximativă, dacă apelul încadrează apelul ca risc major de viață și de moarte, STS primeste automat o notificare prin care detectează locația exactă prin descărcarea datelor din celula în care telefonul este logat.”

Mama Alexandrei Cumpănașu, sunată de un necunoscut după dispariția fetei. Ce i-a spus bărbatul la telefon

Ce înseamna celula operator?

Și în cazul Alexandrei din Caracal, și în orice al utilizator de telefonie mobilă indiferent de operator, telefonul se conectează la semnale 2G, 3G, 4G, care sunt emise prin unde radio sau microunde, care emit celule, în o celulă pot intra pana la 2500 de utilizatori.

Cum se poate indentifica o locație exactă? Și de ce nu s-a aplicat procedura în cazul Alexandrei?

„STS primește datele de localizare de la operatorii de telefonie mobilă sau fixă, în cazuri de urgență, STS poate solicita operatorilor intendificarea cu rata de eroare între 2-10 metri a celuluei de semnal care a emis apelul catre 112. În acest caz, operatorul solicita serviciului informatic, localizarea după numărul de telefon si se aloca între 1 și 5 puncte de semnal, asta însemnând „tradus” o rată de eroare de 10 metri”.

STS și 112 au urmat aceste proceduri, abia la 12 ore după ce au fost primite cele 3 apeluri

Conform sursei noastre, STS a inițiat procedurile de localizare al telefonului apelant, la 12 ore dupa ce Alexandra din Caracala a sunat de 3 ori la 112, la 12 ore. Telefonul fiind închis de 9 ore, iar marja initială de eroare, nemaifind localizat în rețea era de 10km.

Însă în sistemul STS, dupa ce operatorul a fost alertat, acesta a transmis prin serviciul de comunicații speciale, localizarea Alexandrei precisă, după cum v-a fost descris mai sus.

STS are la dispoziți și alte proceduri

  • În cazul în care dintr-o eroare telefonul nu poate fi localizat de operator, orice telefon emite SEMNAL GPS, care ofera locația precisă, fară marjă de eroare.
  • STS dar și operatorii, pot solcita prin decizie extraordinara de urgență urmărirea telefonului prin satelit, în cazul în care datele sunt indisponibile sau neclare.

Adrian Vrauko, Redactor Șef.

Share
Scris de
Adrian Vrauko