Connect with us
Directoarea ANM, explicație pentru vremea atipică. Ce s-a întâmplat în această vară

Știri

Directoarea ANM, explicație pentru vremea atipică. Ce s-a întâmplat în această vară

Vremea a fost una atipică în vara aceasta, atât în România, cât și în întreaga Europă. La noi în țară nu a fost secetă, nici caniculă, deși s-au dus 2 luni de vară.

Am avut, în schimb, furtuni, inundații, precipitații abundente zilnice. Luna trecută a fost dealtfel a doua cea mai ploioasă lună în România, din ultimii 60 de ani.

În acest timp, nordul Europei suferă de cald. E cea mai călduroasă vară din ultimele 6 decenii în Marea Britanie, în peninsula Scandinavă, iar Germania suferă chiar în aceste zile de caniculă.

Temperaturi ridicate s-au semnalat chiar și în Siberia, o regiune renumită pentru frig!

Invitată la Digi 24, directoarea ANM a venit cu o explicație pentru aceste fenomene meteo neobișnuite și pentru vremea deosebit de bizară din acest an.

Directoarea ANM: O masă de aer rece a rămas blocată

Nu numai vara este atipică, ci întreg anul acesta, chiar începând cu decembrie anul trecut, pentru că iarnă a fost deosebit de blanda, pe urmă luna martie cu temperaturi de iarnă și o luna aprilie cu temperaturi de vara.

Începând cu luna mai au început și manifestările de instabilitate, într-un context european.

Ține de distribuția neobișnuită a maselor de aer. 

Pe de o parte o e distribuție foarte persistenă și în același timp neobișnuită pentru că aerul cald a ajuns până în nordul peninsulei Scandinave în timp ce în regiunea țării noastre a stagnat foarte mult timp o masă de aer cu o idee mai răcoroasă și cu un foarte mare volum de vapori de apă.

Toate acestea au fost asociate cu o persistența a presiunii atmosferice scăzute, un blocaj care a dus la manifestări nefirești pe tot continentul. Dacă la noi a plouat excesiv, în partea de nord a plouat puțin, acolo e o secetă accentuată.

Masa aceea foarte caldă este de origine tropicală și a avut forță să se extindă spre regiunile nordice ale Europei, în timp ce aerul mai rece a rămas blocat aici, în zona noastră.

Sperăm ca în zilele următoare, după ce depășim episodul de precipitații, masele de aer să se mai ducă fiecare la locul lor”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM.

Ea îi sfătuiește totuși pe români să meargă în vacanță, dar să rămână vigilenți la avertizările meteo, chiar și atunci când sunt în străinătate.

Citește și: Prognoza pe 2 săptămâni ACTUALIZATA. Ce ne așteaptă în prima săptămână din august

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top