Connect with us
Distribuitorul de gaze Distrigaz Sud a anuntat ca va ridica poprirea asupra conturilor ELCEN, doar dupa ce compania va achita o prima transa din datorii.

Știri

Distrigaz Sud, anunt in scandalul opririi apei calde in Bucuresti

Distrigaz Sud, distribuitor de gaze naturale controlat de grupul francez Engie, precizeaza ca accepta ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucuresti SA (Elcen) doar daca producatorul de energie al Capitalei achita „de indata” o prima transa de 5,8 milioane lei, reprezentand 50% din valoarea popririi.

Distrigaz Sud Retele a pus joi poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsa si la clientii companiei de stat, inclusiv RADET, a anuntat compania Elcen, care sustine ca, din aceasta cauza, ar putea fi obligata sa opreasca productia de energie electrica si termica incepand de sambata, relateaza news.ro.

Compania Distrigaz Sud Retele sustine ca este dispusa sa ia in considerare orice masura de natura sa rezolve amiabil situatia Elcen si sa nu pericliteze aprovizionarea cu agent termic a locuitorilor Bucurestiului.

„In acest context, Distrigaz Sud Retele accepta ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucuresti SA, notificand in acest sens Elcen in cursul zilei de astazi (joi, 8 septembrie, n.r.), cu conditia de a fi achitata de indata o prima transa de 5,8 milioane lei, reprezentand 50% din valoarea popririi. Acesta plata, coroborata cu angajamentul ferm de a achita si a doua transa pana la sfarsitul acestei luni, sunt conditii preliminare si obligatorii pentru ridicarea popririi”, arata Distrigaz, intr-un comunicat transmis joi seara.

Oficialii distribuitorului de gaze afirma ca masura de limitare a alimentarii cu gaze naturale care vizeaza locul de consum CTE Vest Cogenerare „a fost luata si mentinuta fara a afecta alimentarea cu apa calda a locuitorilor din Bucuresti racordati la sistemul centralizat de furnizare a apei calde si agentului termic”.

Poprirea a fost instituita de catre Distrigaz Sud Retele pentru datorii neachitate in valoare de 11,67 milioane lei, reprezentand dobanzi de intarziere la plata a serviciilor de distributie a gazelor.

„Distrigaz Sud Retele SRL a instituit astazi poprire pe toate conturile bancare ale societatii Electrocentrale Bucuresti SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispozitia executorului judecatoresc, mandatat de catre Directorul General Distrigaz Sud Retele, Dan Pantilie. In plus, poprirea a fost extinsa si asupra tertilor popriti, clienti ai ELCEN, printre care si RADET Bucuresti”, a anuntat Elcen, intr-un comunicat remis News.ro.

Citeste si: Conturile ELCEN blocate. Municipiul Bucuresti ar putea ramane fara apa calda

Elcen sustine ca, din aceasta cauza, ar putea intrerupe productia incepand de sambata.

„Din cauza acestui blocaj, Elcen se afla in imposibilitatea de a plati gazele naturale necesare si serviciile aferente, de transport si distributie, si, pe cale de consecinta, exista riscul major ca, incepand din data de 10.09.2016, productia de energie electrica si termica sa fie sistata”, a precizat Elcen.

Datoria principala asupra careia au fost calculate aceste penalitati de intarziere a fost achitata dupa data scadenta de catre Elcen, care motiveaza situatia prin neplata de catre RADET a obligatiilor catre Electrocentrale Bucuresti.

In total, RADET are datorii de peste 3,6 miliarde de lei catre Elcen.

Elcen mentioneaza ca, in acest moment, „Primaria Municipiului Bucuresti are disponibila o suma de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentand subventia aferenta lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, in baza facturii emisa de catre Elcen”.

Legislatia prevede ca plata subventiei trebuie sa fie efectuata de catre Primaria Municipiului Bucuresti in termen de 15 zile de la primirea decontului, iar Elcen considera ca scadenta platii a fost depasita in mod nejustificat.

Marti, Distrigaz Sud Retele a decis limitarea furnizarii de gaze naturale catre Elcen pentru a nu afecta alimentarea cu apa calda a locuitorilor din Bucuresti racordati la sistemul centralizat de furnizare a apei calde si agentului termic.

Masura, sustine compania, vizeaza locul de consum CTE Vest Cogenerare si a fost luata dupa ce au fost parcurse toate etapele de mediere in vederea esalonarii debitelor.

In cele sase sectoare ale Capitalei sunt 1,23 milioane de clienti bransati la sistemul centralizat de termoficare, in 566.000 de apartamente.

Elcen se afla sub autoritatea Ministerului Energiei si produce si distribuie energie termica si energie electrica. Este cel mai mare producator de energie termica din Romania. Asigura 40% din productia la nivelul tarii si 90% din productia din Bucuresti.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top