Connect with us
Directia Nationala Anticoruptie cere urmarirea penala a ministrului de Interne Petre Toba

Știri

Update: DNA cere urmarirea penala a ministrului de Interne Petre Toba, pentru favorizarea faptuitorului

Directia Nationala Anticoruptie cere urmarirea penala a ministrului de Interne Petre Toba, informeaza News.ro.

Update 18:06: Procurorul sef al DNA a transmis procurorului general solicitarea de incepere a urmaririi penale a ministrului Afacerilor Interne, Petre Toba, pentru favorizarea faptuitorului, infractiune savarsita in perioada mandatului de ministru al acestuia, anunta DNA. Procurorii spun ca Petre Toba a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente solicitate de anchetatori in dosarul DIPI.

Citeste si: DNA cere urmarirea penala pentru Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa

Citeste si: Decizie definitiva: Bogdan Olteanu, plasat in arest la domiciliu

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Kovesi, i-a solicitat procurorului general Augustin Lazar sa-i ceara presedintelui Romaniei incuviintarea urmarii penale a ministrului de Interne, Petre Toba, in legatura cu savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului in dosarul privind deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.

Procurorii DNA il acuza pe ministrul de Interne ca a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente care ar fi dovedit deturnarile de fonduri din bugetul DIPI, scrie News.ro.

Iata comunicatul DNA:

„La data de 1 aprilie 2016 Toba Petre, In calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanSarea procedurii de declasificare partiala a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulata In conformitate cu prevederile Codului de procedura penala Si cele din domeniul informatiilor clasificate, viza cateva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a caror Incalcare a fost retinuta In sarcina functionarilor acuzati penal In legatura cu gestionarea fondurilor operative.

Concret, In prezenta cauza, s-a constatat ca ministrul Afacerilor Interne Toba Petre a refuzat, In mod discretionar, declanSarea procedurii de declasificare a unor normative a caror Incalcare vizeaza continutul constitutiv al infractiunilor de abuz In serviciu Si deturnare de fonduri, adica Intr-o situatie In care este exclusa protectia informatiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate, Intrucat ar conduce la ignorarea art. 10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzatiei penale).

Totodata, necesitatea declasificarii normativelor anterior mentionate are la baza Si prevederile art. 137 din Constitutia Romaniei, potrivit carora gestionarea Si controlul fondurilor institutiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

Lipsa de transparenta In administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea In derizoriu a destinatiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securitatii nationale. Din probele cauzei a reieSit ca au fost cumparate bunuri care nu au nicio legatura cu interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate fondurile operative (casute de papuSi cu nisipar Si tobogan, In valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts cu sageti, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei In valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, In valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, In valoare de circa 17.000 lei, stilouri In valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti In editii de lux, legate In piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai D.I.P.I.).

Relevant este ca, In situatii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protectia martorilor Si, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Toba Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. In dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor In dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul Toba Petre a dat curs, In luna ianuarie 2016, solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie Si a declasificat normele privind administrarea Si controlul fondurilor pentru protectia martorilor, gestionate de o structura a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului National pentru Protectia Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie speciala de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top