Procurorii DNA au ajuns la o concluzie fără echivoc: incendiul de la ″Colectiv″ putea fi evitat. DNA cere acum ca statul român, prin Ministerul Finanţelor, să îşi asume responsabilitatea pentru cea mai mare tragedie de după Revoluţie. Tribunalul Bucureşti ar trebui să decidă luni dacă este de acord cu asta. Sunt sute de părţi civile, iar daunele cerute se ridică la 280 de milioane de euro.
Procesul este unul fără precedent în istoria justiţiei din România. Inculpaţii sunt – oameni de afaceri, funcţionari şi specialişti – acuzaţi că sunt responsabili pentru moartea a 64 de oameni şi rănirea altor câteva sute. Iar statul, consideră procurorii anticorupţie, nu a împiedicat tragedia şi nici efectele ei dramatice.
″Între activitatea de autorizare, rezultatul dramatic și prejudiciul adus victimelor care au suferit vătămări, răni, arsuri etc în urma incendiului din club, deficiențele entităţilor publice implicate în intervenţia de urgenţă la incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, în seara zilei de 30 octombrie 2015, există legătură de cauzalitate mediată”, susține DNA, potrivit stirileportv.ro.
Procurorii anticorupţie spun că cea mai importantă probă că statul este bun de plată este chiar raportul corpului de control al Guvernului, care vorbește nu doar de faptul că autorităţile nu au împiedicat funcţionarea în condiţii nelegale a clubului, ci şi de intervenţia ineficientă şi haotică a sistemului medical.
”Datorită acțiunii necoordonate a autorităților publice și cu elemente de improvizație, datorate lipsei de exerciţii în caz de urgenţe majore și bazei materiale deficitare, a fost împiedicată evitarea pierderilor de vieți omenești”, adaugă DNA.
“Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Și Franţa. Și din Germania, deci am primit din foarte multe părţi astfel de solicitări. Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”, declara pe 1 noiembrie 2015 Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății la acea dată.
Aerul polar a adus în România viscol puternic la munte şi îngheţ în toată ţara. În staţiunile montane, vântul a bătut în rafale de peste 100 de kilometri pe oră şi a redus vizibilitatea la zero. Mii de turişti au simţit temperaturi chiar şi de minus 20 de grade Celsius. Şi în oraşe, au fost ninsori şi cod galben de vânt.
Meteorologii anunţă că urmează fenomenul de “ploaie îngheţată”.
A treia zi calendaristică de iarnă a adus viscol şi furtuni de zăpadă pe crestele montane. În Munţii Bucegi, abia se putea respira. Imaginile susprinse de salvamontişti arată forţa incredibilă a vântului. Loveşte la o sută de kilometri pe oră. Într-o jumătate de oră, a nins cât într-o zi întreagă. Stratul de zăpadă trece, pe alocuri, de genunchi.
Meteorologii anunţă că urmează fenomenul de “ploaie îngheţată”
Fenomenele violente au coborât mercurul în termometre chiar şi cu 10 grade Celsius. În staţiunile montane, unde mii de turişti îşi petrec minivacanţa, s-au resimţit între minus 10 şi minus 19 grade Celsius.
Şi bucureştenii au tremurat la minus 5 grade Celsius: a fost temperatura resimţită, din cauza vântului care a lovit cu peste 60 de kilometri pe oră. Iar vremea continuă să se înrăutăţească zilele următoare. Pe timp de noapte, temperatura maximă va fi de minus 4 grade Celius. Fenomenul de “ploaie îngheţată” va marca săptămâna viitoare.
Salvamontiştii le recomandă turiştilor să nu se aventureze pe traseele montane. E risc de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi. La Azuga, trei bucureşteni au fost salvaţi din maşina împotmolită chiar pe marginea unei prăpastii.
Acest articol a fost actualizat la: 4 decembrie 2017 11:27