Știri

DNA: Votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea are drept consecință blocarea anchetei

Direcţia Naţională Anticorupţie arată că respingerea de către Senat a cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea face imposibilă stabilirea răspunderii penale a fostului ministru al Intertnelor pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, ancheta penală pentru ucidere din culpă fiind blocată prin votul majorităţii senatorilor, potrivit news.ro.

DNA a formulat în 1 septembrie cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de senatorul Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională şi fost ministru al Afacerilor Interne, pentru ucidere din culpă în perioada în care a deţinut funcţia ministerială. Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost respinsă luni, în plenul Senatului.

„Respingerea cererii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecinţă blocarea anchetei penale faţă de Gabriel Oprea cu privirea la infracţiunea de ucidere din culpă şi îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină”, arată DNA.

Potrivit sursei citate, voinţa exprimată de majoritatea senatorilor în cazul lui Oprea înseamnă că „actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit”.

Senatorii au respins cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penaleîn cazul fostului ministru Gabriel Oprea cu 73 de voturi ”contra”, 45 ”pentru” şi şase abţineri.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, fostul vicepremier Gabriel Oprea le-a cerut colegilor senatori să voteze împotriva cererii DNA, arătând că în noaptea tragediei el se afla pe bancheta din spate şi ministrul de Interne nu dă comenzi referitor la viteză sau traseu. Gabriel Oprea a arătat că nu poate fi acuzat de uciderea din culpă întrucât nu conducea maşina în care se afla, iar cauza morţii poliţistului au fost gropile de pe traseu.

După vot, Oprea a spus că incidentul este „o cruce pe care o va duce toată viaţa”. „Dincolo de tragedie, a murit un copil, un coleg. Mă aflam la datorie, nu am fost nici la restaurant, nici cu alte persoane în maşină”, a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis se declară „profund dezamăgit” de votul senatorilor prin care a fost blocată urmărirea penală în cazul lui Oprea şi atrage atenţia din nou că politicienii care vor bloca justiţia nu se vor bucura de respect din partea cetăţenilor.

„Prin votul de (luni – n.r.), o parte din senatori a demonstrat, din nou, că nu s-a înţeles nici până acum faptul că vinovăţia sau nevinovăţia unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanţă de judecată. Într-un stat de drept nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege!”, a transmis purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, pentru News.ro.

În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Gabriel Oprea, care în ziua accidentului avea pe traseul de deplasare 27 de poliţişti, şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia şi a afirmat că nu a încălcat legea.

Potrivit procurorilor, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere „în cvasitotalitatea deplasărilor”, incluzând deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant şi când mergea acasă. Fostul demnitar a folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în perioada în care a fost ministru de Interne.

Oprea făcea în medie aproximativ cinci deplasări zilnice, pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Numai în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, în timp ce prim-ministrul a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

Procurorii au mai arătat că în Brigada Rutieră a Capitalei au fost desemnaţi lucrători care aveau ca atribuţii exclusive însoţirea lui Gabriel Oprea. În seara de 20 octombrie 2015, când s-a produs accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, pe traseul lui Oprea se aflau 27 de poliţişti. Viteza de deplasare a coloanei în Bucureşti putea atinge şi 120 de kilometric pe oră.

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu