Institutul Național de Sănătate Publică a publicat măsurile de relaxare azi, 9 mai. Acestea vor intra în vioare de la 15 mai, când starea de urgență va fi înlocuită de starea de alertă. Mai multe afaceri vor fi reluate, iar INSP a publicat recomandările ce vor fi adoptate de instituții, odată cu reluarea activității.
Documentul a fost lansat în dezbatere publică. Eventualele sugestii pot fi trimise la adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro.
Reguli de organizare și desfășurare a activităților de îngrijire personală în spațiile special destinate
- Accesul la aceste servicii se realizează cu programare prealabilă, astfel încât să nu existe persoane în așteptare în interiorul incintei, asigurându-se o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client și o distanță minimă de 2 m, între oricare 2 persoane apropiate;
- La efectuarea programării, clientul va fi informat asupra faptului ca accesul în interiorul incintei se va realiza doar după verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 370 , sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii și cu dezinfecția mâinilor. Operatorul economic are obligația de a pune la dispoziție materialele și substanțele necesare.
- Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mânuși și mască, iar după fiecare client se va proceda la dezinfectarea instrumentarului și suprafețelor de lucru.
- Măștile de protecție utilizate de personal vor fi schimbate la un interval de cel mult 4 ore, iar mânușile vor fi dezinfectate după fiecare client.
- Incinta va fi aerisită la un interval de cel mult 2 ore.
Reguli pentru desfășurarea activității in cabinetele stomatologice
Pacienții cu simptomatologie de viroza respiratorie, pacienții aflați în izolare/carantină sau pozitivi/confirmați cu Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) pot fi tratați doar în cabinetele stomatologice desemnate.
- Evitarea pe cât posibil a contactului cu personalul (nu strângeți mâna, mențineți o distanță de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuții, etc);
- În afara manoperelor de tratament, evitarea pe cât posibil a contactului cu pacientul;
- Permiterea accesului în camera de tratament doar a pacientului, cu excepția situațiilor speciale (copii, persoane dependente etc), caz în care se va limita accesul la o persoană însoțitoare;
- Nu se permite staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor, etc;
- Accesul la tratament se face doar cu programare telefonică/online prealabilă. La momentul programării pacientul va fi întrebat dacă: are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și / sau febră (≥37⁰C)? Are membrii ai familiei cu aceste simptome? Are vârsta de 65 de ani sau mai mult? Suferă de o patologie cronică sau o afecțiune care ii reduce imunitatea? Este sănătos și se simte în prezent sănătos?
- Programarea pacienților cu risc crescut (peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică) se va face pentru începutul programului de lucru.
- La prezentarea în cabinet se va efectua termometrizarea pacientului și se va solicita dezinfecția mâinilor.
- Înainte de începerea tratamentului, medicul stomatolog va obține acordul informat al pacientului.
Măsuri de relaxare – reguli pentru școli
Elevii și profesorii care revin în școli pentru pregătirea examenelor naționale vor purta obligatoriu mască. De asemenea, grupele de elevi nu trebuie să fie mai mari de 10.
- Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi și va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.
- La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
- Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare.
- Înainte de începerea activităților de pregătire/examinare, în spațiile unde acestea urmează a se desfășura, se va realiza dezinfecția suprafețelor cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute.
- Accesul în interiorul școlii se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depășească 370 ) și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii.
- Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și spate.
- Eliminarea măștilor purtate de elevi și profesori se va realiza în locuri special destinate.
- Activitatea de examinare se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate, fără a fi obligatorie acordarea pauzelor.
Acest articol a fost actualizat la: 9 mai 2020 14:14