Categorii Știri

Doliu în politica românească. Mircea Ionescu Quintus a murit

Mircea Ionescu Quintus a murit la vârsta de 100 de ani. Președintele de onoare al PNL s-a stins din viață în propria sa locuință, anunță televiziunile de știri.

El a fost unul dintre cei mai respectați polticieni români, un membru marcant al Partidului Național Liberal. Ionescu-Quintus a condus PNL în perioada 1993-2001. Liberalul născut în Cherson, Ucraina, pe 18 martie 1917, a fost senator al României dar și ministru al Justiției.

A fost ales senator al României pentru perioada 1996-2000 și 2004-2008, în județul Prahova, pe listele PNL. A fost ministru al Justiției în guvernul Stolojan, primul guvern pluripartit de după Revoluția din decembrie 1989.

Mircea Ionescu-Quintus a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea, dar a câștigat procesul cu CNSAS (Consiliul Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității) susținând în fața instanței că acesta nu a făcut decât să răspundă unor interogatorii ale comuniștilor, din cauza faptului că a fost deținut politic.

În 2009 a primit gradul de general de brigadă în retragere din partea președintelui Traian Băsescu. A fost pentru scurtă vreme președinte al Senatului României în perioada februarie – noiembrie 2000, în timp ce președinte era Emil Constantinescu iar premier Mugur Isărescu.

Anul acesta, când a împlinit 100 de ani, Mircea Ionescu Quintus a fost decorat, vineri, la Palatul Cotroceni, de șeful statului, cu cea mai înaltă distincție a statului român. Quintus a rememorat atunci momentele importante din viața sa, și a recunoscut că existența sa este ”un roman”. Seniorul liberal a compus și o epigramă, pentru aniversare: ”Vreo sută ani mi se adună / Ca prin păduri semeții brazi / Și s-or găsi destui să spună/ Ce mai înseamnă suta, azi!”.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-09-15T15:12:32+03:00 15:12

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More