Donald Trump este deschis în privința unei vizite la Moscova

27.07.2018
Donald Trump este deschis în privința unei vizite la Moscova

Casa Albă a indicat vineri că preşedintele american Donald Trump este deschis ideii de a se deplasa la Moscova pentru o vizită, după anunţul făcut de preşedintele rus Vladimir Putin că l-a invitat la Moscova pe omologul său american, informează France Presse.

‘Suntem gata să-l invităm pe preşedintele Trump la Moscova, el are această invitaţie, i-am vorbit despre ea. Eu sunt pregătit să mă duc la Washington’, a declarat Putin într-o conferinţă de presă la Johannesburg în cadrul summitului Brics (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud).

Executivul american a reacţionat printr-un comunicat: ‘Preşedintele Trump aşteaptă cu nerăbdare să îl primească pe preşedintele Putin la Washington după Anul Nou şi este deschis faţă de o vizită la Moscova după primirea unei invitaţii oficiale’.

Preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, s-au întâlnit într-o primă reuniune bilaterală la 16 iulie la Helsinki.

Vladimir Putin anunţă că l-a invitat pe Donald Trump la Moscova

Primul lor summit a declanşat un val de critici în SUA, unde declaraţiile preşedintelui american au fost considerate prea conciliante faţă de liderul rus, mai ales în ceea ce priveşte ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Iniţial anunţat pentru toamnă la Washington, viitorul summit Trump-Putin ar putea avea loc ‘anul viitor’, a anunţat miercuri Casa Albă.

Motivul invocat: ancheta privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA şi suspiciunea de complicitate între echipa de campanie a candidatului Donald Trump şi Kremlin – anchetă calificată drept o ‘vânătoare de vrăjitoare’ de către Casa Albă – trebuie mai întâi să fie încheiată pentru a nu afecta discuţiile.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că l-a invitat pe preşedintele american, Donald Trump, la Moscova şi că atât el cât şi Trump sunt pregătiţi pentru mai multe summit-uri câtă vreme condiţiile sunt corecte, scrie Reuters.

Citește și Vladimir Putin: Discuţiile cu DonaldTrump au fost ”reuşite” şi ”utile”

„În ceea ce priveşte întâlnirile noastre, înţeleg foarte bine ce a declarat preşedintele Trump. El îşi doreşte să avem mai multe întâlniri. Sunt pregătit. Avem nevoie de condiţiile potrivite pentru acest lucru, inclusiv în ţările noastre”, a declarat Putin.

„Suntem pregătiţi pentru astfel de întâlniri. Suntem pregătiţi să îl invităm pe preşedintele Trump la Moscova. Apropo, el a primit deja o astfel de invitaţie, i-am transmis acest lucru”, a adăugat el.