Connect with us
Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, copiii minune ai alpinismului românesc, au murit în avalanșa de duminică din munții Făgăraș.

Știri

Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, copiii minune ai alpinismului românesc, au murit

Dor Geta Popescu, tânăra alpinistă româncă ajunsă în Cartea Recordurilor, și-a pierdut viața în avalanșa de sâmbătă din Munții Retezat. Alături de ea a murit și Erik Gulacsi, tânărul care deținea recordul pentru cel mai tânăr european ajuns pe Aconcagua.

Dor Geta Popescu avea doar 13 ani și deținea mai multe recorduri în alpinismul mondial. Ea era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.

Recorduri deținute

Record Mondial – 05 decembrie 2016 Giluwe – Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania
Record Mondial egalat – 18 mai 2016 Denali/McKinley – Alaska, USA, cel mai înalt vârf din America de Nord
Record Mondial – 05 mai 2016 Pico de Orizaba – Mexic, cel mai înalt vulcan din America de Nord
Record Mondial – 07 februarie 2016 Aconcagua – Argentina, cel mai înalt vârf din afară Asiei, cel mai înalt din emisfera sudică şi cel mai înalt din America de Sud
Record Mondial – 08 decembrie 2015 Ojos del Salado – Chile, cel mai înalt vulcan din lume, cel mai înalt vulcan din America de Sud
Record European – 5 august 2015 Elbrus – Rusia, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Europa
Record în România – 16 iulie 2015 Kilimanjaro – Tanzania, cel mai înalt vârf şi cel mai înalt vulcan din Africa
Record Mondial – 02 septembrie 2014: Sabalan – Iran, al treilea vârf că înălţime din Iran
Record Mondial – 29 august 2014 Damavand – Iran, cel mai înalt vulcan din Asia
Record Mondial – 08 august 2013: Ararat -Turcia, cel mai înalt vârf din Turcia, al doilea vulcan că înălţime din Asia.

Ănainte de producerea acestei tragedii, tânăra a scris pe Facebook un mesaj prin care solicita susținerea clublui montan Altitudine. Ea dorea să încheie circuitele Seven Volcanos şi Seven Summits și să stabilească un nou record.

„Performantele mele anterioare si expunerea media sunt argumente solide pentru a te alatura echipei cu care am realizat expeditiile de record in munti inalti. Alatura-te echipei castigatoare, am nevoie de sustinerea ta!”, scria, vineri dimineata, in ultima postare de pe Facebook, „copilul minune al alpinismului romanesc”.

Erik Gulaci, cel de-al doilea copil care și-a pierdut viața

Erik Gulacsi era de-o seamă cu Geta şi era deţinătorul recordului de vîrstă pe vârful Elbrus, 5642 de metri, stabilit anul trecut în august. Ultimul record stabilit de Erik Gulacsi era unul european la categoria băieți și anume vârful Aconcagua.

Cei doi erau colegi și se antrenau pentru noile provocări.

Corpurile lor au rămas la locul tragediei, urmând a fi ridicate duminică. Ceilalţi cinci membri ai grupului au coborât la refugiul Genţiana. Trei dintre ei sunt răniţi, inclusiv Ovidiu Popescu, tatăl Getei.

Citește și: ALERTĂ! Avalanșă în Munții Retezat! Doi copii au murit

Se pare că membrii grupului au comis o greşeală imensă în momentul în care au decis să urce, pe un traseu practicabil doar vara, spre Peleaga.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top