Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu a dezvăluit la Parchetul General că fostului preşedinte i s-a adus la cunoştinţă extinderea anchetei în dosarul ”Revoluţiei” pentru perioada 22 – 27 decembrie 1989.
Ion Iliescu încă se abține de la a face vreo declarație.
”S-a întregit o activitate, care a început anterior, aşa după cum bine ştiţi, că a mai venit o dată domnul Iliescu. Astăzi, pentru că au primit avizul de la preşedintele Iohannis, i-au prezentat acestuia învinuirea şi din perspectiva perioadei 22 – 27 decembrie”, a spus avocatul.
Întrebat de jurnalişti dacă Iliescu a dat vreo declaraţie, avocatul a negat.
„Nu. La momentul acesta suntem la începutul unei analize a probatoriului şi probabil că ne vom hotărî dacă vom da sau nu declaraţii. Înţeleg că se scanează dosarul şi că urmează să ne fie pus la dispoziţie.
(…) După cum aţi observat în dosarul cu Mineriada scenariul este acelaşi. A fost anunţat de către procurorul general faptul că acest dosar va ajunge în instanţă. Au fost stabilite nişte termene, acelaşi lucru se întâmplă şi astăzi, în dosarul ‘Revoluţiei’.
Dosarul va ajunge în instanţă. Asta vă spun eu din perspectiva mea şi din experienţa pe care o am. (…) La momentul ăla credeţi că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la vremea aia i s-a părut absolut onestă şi absolută corectă?”, a arătat avocatul lui Iliescu.
El a subliniat că Iliescu se consideră nevinovat în acest dosar în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.
Ion Iliescu, chemat marţi la Parchetul General, a părăsit sediul PÎCCJ după aproximativ o oră.
La intrarea în sediul PÎCCJ, Iliescu nu a făcut declaraţii.
Pe 17 aprilie, Ion Iliescu s-a prezentat la Parchet, unde i s-a adus la cunoştinţă că pe numele lui a fost începută urmărirea penală în dosarul „Revoluţiei” pentru săvârşirea infracţiunii contra umanităţii.
În data de 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu în acest dosar.
Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în dosarul „Revoluţiei”, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.
Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.
În plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panică (emis la data de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu), care a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piaţa Palatului şi la declanşarea protestelor în Bucureşti.
Acest articol a fost actualizat la: 2018-05-22T12:05:47+03:00 12:05
Acest site foloseste cookies.
Read More