Știri

Drumuri blocate, turiști înzăpeziți și zeci de copaci doborâți după fenomenele meteo de azi

Ninsorile viscolite și vântul puternic au provocat haos în țară. Condițiile meteo extreme au dus la blocarea drumurilor, iar turiștii au rămas înzăpeziți în stațiunile montane.

În județul Alba, aproximativ o sută de turişti au fost surprinşi de ninsoarea puternică din ultimele ore şi se află în pensiuni din Munţii Şureanu, autorităţile recomandându-le să rămână în cabane până ce drumul de acces va fi curăţat de câteva ori de maşinile de intervenţie deoarece stratul de zăpadă măsoară peste 25 de centimetri, iar în unele zone este viscolit încontinuu.

De asemenea,  autorităţile din judeţul Argeş au decis să interzică accesul turiştilor pe traseele montane, în condiţiile în care la Bâlea Lac şi la Cota 2000 Transfăgărăşan stratul de zăpadă depăşeşte 30 de centimetri, iar vântul bate cu viteze de 70 de kilometri pe oră, viscolind zăpada proaspăt aşternută şi reducând vizibilitatea la sub 20 de metri. Toate traseele montane din judeţul Argeş au fos închise, din cauza vremii extrem de nefavorabile, anunţă Salvamont Argeş.

În județul Hunedoara, salvamontiștii au intervenit pentru a ajuta 20 de copii aflați într-o tabără din Parâng să coboare de pe munte, după ce stratul de zăpadă a atins chiar și un metru înălțime. Salvatorii anunță că există pericol de avalanșă în această zonă, relatează news.ro.

Citește și: CLUJ: Întârzieri la zboruri din cauza vremii nefavorabile

Citește și: Vreme EXTREMĂ în România. VISCOL și vânt puternic în aproape toată țara

Dumuri blocate din cauza condițiilor meteo

Drumul naţional 7 A, care face legătura între Voineasa şi Obârşia Lotrului, în judeţul Vâlcea, este complet blocat, duminică după-amiază, din cauza copacilor doborâţi de viscol şi care blochează carosabilul. Pompierii şi echipaje de la drumuri naţionale intervin pentru curăţarea şoselei.

Două drumuri judeţene din Harghita au fost închise temporar, din cauza copacilor doborâţi de viscol pe şosea, iar circulaţia pe toate drumurile naţionale care traversează zonele înalte din judeţ se desfăşoară în condiţii de iarnă, îngreunat în pasuri şi trecători, din cauza ninsorilor şi a viscolului.

O localitatea din judeţul Vaslui a rămas izolată, din cauza unui drum judeţean acoperit cu apă şi peste 30 de gospodării au fost inundate, în urma revărsării unui râu din cauza precipitaţiilor abundente. Zeci de pompieri au intervenit în zonă pentru evacuarea apei.

Peste 30 de gospodării din localitatea Doagele au fost inundate, duminică, în urma revărsării pârâului Lipova care tranzitează satul, însă fără a se impune evacuarea de persoane din case.

De asemenea, drumul judeţean DJ 241C, care face legătura între drumul naţional DN 2F Vaslui – Bacău şi localitatea Doagele, este blocat, după ce acelaşi râu a revărsat peste un podeţ, nivelul apei depăşind 50 de centimetri.

Citește și: Pericol de INUNDAȚII în județele Vaslui și Botoșani

Acoperișuri smulse și copaci puși la pământ de vânt

Vântul puternic a smuls acoperişurile a două blocuri din municipiul Feteşti, judeţul Ialomiţa, unul dintre acoperişuri căzând pe o stradă, iar al doilea fiind proiectat pe faţada altui bloc şi apoi peste trei autoturisme. Pompierii ialomiţeni le recomandă localnicilor să nu iasă din case în perioadele cu vânt puternic.

În București, zeci de copaci au fost doborâți de vântul puternic care s-a abătut asupra Capitalei. Mai multe autoturisme au fost avariate de arborii puși la pământ. Vântul a doborât și peste 20 de copaci din parcurile Herăstrău, Tineretului, Operei şi de la Arena Naţională.

Porturile maritime au fost închise, doi copaci au fost doborâţi, iar câteva localităţi din judeţul Constanţa au rămas fără curent electric şi apă potabilă din cauza vântului puternic, care suflă, la rafală, cu peste 60 de km/h.

Potrivit Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, din cauza vântului puternic, porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud- Agigea, Mangalia şi Midia au fost închise duminică. Manevrele portuare vor fi reluate după ce forţa vântului va scădea în intensitate.

Acest articol a fost actualizat la: 13 noiembrie 2016 15:48

Share
Scris de
Catalin Nae