Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au cerut în calitate de iniţiatori, retragerea proiectului privind reglementarea statulului juridic al Casei Regale.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.
Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă urmăreşte recunoaşterea personalităţii juridice pentru Casa Regală a României.
Se urmăreşte recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, între atribuţiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale publice, care să fie finanţat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare şi atribuirea în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României.
„Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.
Citeşte şi Lovitură pentru Casa Regală de la Guvern. ATAC dur al premierului
Casă Regală primește o lovitură neașteptată din partea Guvernului! Premierul Mihai Tudose a dezvăluit că Guvernul va da un aviz negativ proiectului de lege care vizează familia regală. „Nu suntem monarhie”, a declarat Tudose.
„Cu tot respectul pentru Regele Mihai, pentru ce a reprezentat în istorie, pentru tot ce a fost până la moarte, fost șef de stat. De aici până la a da drepturi urmașilor unui fost șef de stat, iertați-mă dar mai avem foști șefi de stat care mai au urmași în viață.
În condițiile în care familiei regale, casei regale, cu ghilimele sau fără…Nu suntem monarhie! România constituțională este Republica.
Să mă apuc acuma să recunosc că există nu știu ce coroana pe aici, iertați-mă, dar nu prea îmi vine. (…) Casă Regală este o fundație.
Domniile lor doresc că această fundație să capete statutul de fundație de interes național, cu asta sunt de acord. Și Camera de Comerț și Industie a României este o fundație de interes național.”, a declarat Mihai Tudose.
‘Nu-mi vine să mă apuc să recunosc că există nu ştiu ce coroană pe aici…’
Mai mult, susține premierul, nici Palatul Elisabeta nu ar trebui să rămână în posesia urmașilor Regelui Mihai.
„Nu! De ce să rămână în posesia familiei regale? Pot să îl închirieze dacă doresc. (…) Eu am vorbit la Regia Autonomă a Protocolului de Stat care este deținătorul sau prin intermediul căreia staul deține imobilul să le facă o oferta de chirie.
Dacă tot le trebuie imobilul, să plătească. El este proprietate națională.”, a conchis prim-ministrul.
Acest articol a fost actualizat la: 5 martie 2018 14:28
Vezi comentarii
trantorii ROMANIEI !