Majoritatea școlilor din România au fost deschise la data de 8 februarie, după ce autoritățile au decis că elevii pot reveni la cursurile față în față și riscul de infectare nu este atât de mare. Cu toate acestea, elevii trebuie să respecte mai multe restricții.
Deși au fost adoptate măsuri importante, unele școli au fost închise din diverse motive, motiv pentru care elevii au revenit la cursurile online sau au trecut la scenariul galben.
Pandemia a provocat numeroase schimbări în mai multe domenii, unul dintre cele mai afectate fiind chiar cel al educației. După un timp în care școlile s-au desfășurat doar online, specialiștii au decis că elevii pot reveni la cursurile față în față. Totuși, au început să apară deja primele cazuri de infectare de la 8 februarie, de când elevii au reveni în bănci.
Lucrurile au scăpat de sub control și în Brașov, unde rasa de incidență a crescut considerabil. După 16 zile de „scenariu galben”, municipiul Braşov a reintrat de vineri, 19 februarie, ora 0.00, în scenariul roșu. Specialiștii au constata că incidenţa infectărilor cu noul coronavirus calculată pentru ultimele 14 zile a depăşit pragul de 3 cazuri la 1.000 de locuitori pentru a treia zi la rând, motiv pentru care s-a decis carantinarea municipiului.
În următoarele 14 zile, vor fi închise toate restaurantele, cafenelele, cu excepția celor care deservesc hoteluri sau pensiuni, unde pot beneficia de serviciile acestora doar clienții cazați acolo. La fel se întâmplă și cu școlile, care revin în scenariul roșu pentru cel puți două săptămâni, timp în care elevii vor participa din nou la cursuri online.
Aproape toate şcolile din municipiul Deva vor trece, de luni, la varianta cursurilor online. Problema aici nu este coronavirusul, ci lipsa căldurii din sălile de clasă. Termocentrala Mintia s-a oprit vineri pentru că nu mai primește cărbune din Valea Jiului, motiv pentru care nici instituțiile de învățământ care nu au centrală proprie nu mai sunt încălzite.
„Dintre unităţile de învăţământ devene, beneficiază de sisteme de încălzire proprie doar Colegiul Naţional ‘Decebal’, Colegiul Naţional Pedagogic ‘Regina Maria’, una din structurile Grădiniţei cu program prelungit nr.7 Deva, Palatul Copiilor Deva şi internatul Liceului cu Program Sportiv ‘Cetate’ Deva”, a precizat inspectorul general şcolar al judeţului Hunedoara.
Cursurile se vor derula după scenariul galben în şcolile care au montate deja centrale termice pe gaz. În jur de 4000 de locuințe din Deva sunt afectate de acest incident nefericit, precum și importante instituţii publice din învăţământ şi administraţie.