Evaluarea Națională 2021. Situația din România este una dificilă din cauza pandemiei de coronavirus. Unul dintre cele mai afectate ramuri a fost educația, care a trecut prin schimbări majore de-a lungul acestei perioade. Criza sanitară a făcut ca examenele să se desfășoare într-o manieră originală și, în acest moment, a mutat multe școli din țară în mediul online. Evaluarea Națională din anul școlar care a trecuts-a desfășurat cu bine, iar primele subiecte de anul acesta au fost deja publicate pe edu.ro.
Evaluarea Națională de anul trecut s-a desfășurat în regim fizic, chiar dacă școlile se mutaseră atunci în mediul online. Elevii au avut parte de o experiență unică. Examenul a fost unul strict, unde s-a ținut cont de măsurile de prevenire a îmbolnăvirii. Nu au avut acces în săli elevii purtători de coronavirus, cei cu simptome specifice, sălile au fost dezinfectate corespunzător și s-a păstrat distanța socială necesară.
Nu se știe exact cum va fi Evaluarea Națională 2021, totul depinde de cum evoluează lucrurile în țara noastră. Elevii clasei a VIII-a vor susține examenele de anul acesta în luna iunie 2021, începând cu data de 22 iunie.
Primele modele de subiecte au fost publicate și au fost observate deja câteva schimbări. Inițial au fost concepute alte subiecte, însă asociațiile de părinți au acuzat atât dificultatea acestora, cât și structura și volumul mare de exerciții.
La limba română, elevii au de rezolvat două subiecte mari, cu mai multe subpuncte. La primul subiect, elevii pot avea cerințe precum identificarea unor sinonime, menționarea rolului virgulei sau explicarea modului de formare a unor cuvinte. La cel de-al doilea subiect, elevii ar putea avea de realizat un text de cel puțin 150 de cuvinte, pe diferite teme.
La matematică s-a respectat aceeași structură. Elevii vor avea de rezolvat trei subiecte mari, cu mai multe subpuncte, iar timpul de lucru este tot de două ore. Pentru subiecte complete, verificați aici.
Noile modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2021 au fost publicate de Ministerul Educației. Acestea au suferit modificări pentru că elevii care au început acum clasa a VIII-a fac parte din prima generație care a intrat la școală începând cu clasa pregătitoare și care a studiat conform unui curriculum nou.