Evaluare Națională 2020. S-au făcut modificări esențiale pentru elevii din anii terminali. Metodologia a fost modificată peste noapte, iar elevii au de respectat reguli noi. Ministerul Educației Naționale a făcut un anunț important în această dimineață. Pandemia a influențat autoritățile în domeniu să ia decizii noi pentru ca examenele să se desfășoare în siguranță. Află mai multe informații din rândurile următoare.
În contextul acestei pandemii, elevii izolați care au fost confirmați cu noul virus vor susține Evaluarea Națională după o procedură specială. Acest lucru este doar una dintre modificările aduse metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale, conform unui anunț realizat de Ministrul Educației.
Astfel elevii care se află în izolare sau sunt confirmați cu noul virus vor beneficia de condiții speciale de susținere a examenelor naționale. Ei vor primi de la Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale subiectul de rezervă. Noua metodologie include următoarele informații:
„Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, elaborate de Ministerul Educației și Cercetării. Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a EN VIII.”
Programele pentru disciplinele de examen sunt cele aprobate prin intermediul ordinului ministrului Educației și Cercetării nr.4.115/2020. Astfel, din structura acestora au fost scoase conținuturile ce trebuiau parcurse în semestrul al II-lea, conform unui comunicat de presă.
Contestațiile se vor depune sau transmite prin mijloace electronice. Candidații vor completa, semna și depune, apoi transmite prin intermediul mediului virtual cererea de reevaluare a lucrării, alături de o declarație-tip în care declară că au înțeles că nota acordată în urma contestației poate modifica nota primită prima oară. Notele pot fi modificate atât prin creștere, cât și prin descreștere. Pentru elevii minori, declarația-tip trebuie semnată ori de părinți, ori de reprezentanții legali ai acestora.
„Contestațiile pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora,” a declarat ministrul Educației.
Susținerea probelor scrise va fi asigurată în fiecare sală de către minimum un asistent, un cadru didactic de altă specialitate decât cea la care se susține examenul. Depunerea sau transmiterea eventualelor contestații va fi realizată în data de 22 iunie, între orele 16:00 – 19:00 și pe 23 iunie între orele 08:00 – 12:00.
Acest articol a fost actualizat la: 16 mai 2020 13:48