Fetele devin majoritare într-un domeniu care demult era asociat în special cu bărbații. În ultimii ani, cariera militară a câștigat teren în rândul tinerelor din toată țara. Curajoase și conștiincioase, tot mai multe adolescente își doresc să devină cadru militar și asta a început să se vadă și în cifre.
Anul acesta, majoritatea elevilor admiși la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul „din Alba Iulia, sunt fete. Una dintre ele are și singura medie de 10. În total au fost admiși 120 de elevi, din București și încă 24 de județe din țară, relatează AGERPRES.
Instituția a anunțat că „120 de elevi din 24 de judeţe şi din municipiul Bucureşti au fost admişi în acest an în Colegiul Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’ din Alba Iulia. Din numărul total al candidaţilor admişi, 63 sunt fete, iar 57 băieţi”.
Elevii admişi în acest an la colegiul militar din Alba Iulia au avut medii de admitere cuprinse între 9,15 şi 10. La fete, prima medie a fost 10, iar la băieţi 9,99.
Cei mai mulți elevi care au optat pentru un colegiu militar provin din judeţele Alba (27), Hunedoara şi Mureş (câte 10), Maramureş (9), Cluj (8), Argeş, Sălaj şi Timiş (câte 6).
Restul elevilor admişi provin din Bistriţa Năsăud, Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Bihor, Braşov, Covasna, Gorj, Arad, Bacău, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Harghita, Iaşi, Olt, Vrancea, dar şi din Bucureşti.
Menționăm faptul că, începând din 2001, colegiile militare din România școlarizează și fete. Până în anul 2016, fetele aveau la dispoziție doar 20 de locuri, în timp ce băieții aveau 100 de locuri.
Schimbarea s-a produs în 2017, de când numărul de locuri nu mai este fix. Astfel, din 2017 nu se mai face distincție între fete și băieți, ei putând să candideze la comun.
Iată că, a fost o schimbare de bun augur din partea colegiilor militare, pentru care optează tot mai multe fete.
Anul acesta, toți absolvenții Promoției 2020 ai acestui colegiu militar au promovat examenul național de Bacalaureat. Au fost 58 de medii mai mari sau egale cu 9, 27 de note de 10, iar media generală a fost 8,91.
Acest articol a fost actualizat la: 9 iulie 2020 9:06