Unele dintre cele mai importante și actuale subiecte sunt vaccinarea și redeschiderea școlilor. Se vorbește tot mai mult despre faptul că revenirea elevilor în bănci depinde de numărul de cadre didactice vaccinate și de imunizarea personalului din cadrul școlilor. În acest context, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a intervenit pentru a clarifica acest subiect, explicând cum stau, de fapt, lucrurile.
Având în vedere că mulți români se gândesc că școlile vor fi deschise în semestrul al doilea abia după ce mulți dintre profesori vor primi vaccinul anti-covid-19, Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației a discutat despre acest aspect. Astfel, el a declarat că „vaccinarea fiecărui cadru didactic înseamnă o diminuare a ratei de răspândire a virusului şi o creştere a ratei de siguranţă a elevilor”, nu o obligație sau o condiție de reluarea a învățământului fizic.
Mai mult, ministrul a spus că necesitatea vaccinării trebuie să fie conștientizată de către toți, motiv pentru care a fost organizat un webinar la care pot participa aproximativ 20.000 de persoane. La acest webinar vor participa cadre medicale credibile, precum Valeriu Gheorghiţă, Raed Arafat, Alexandru Rafila, precum și specialişti în promovarea ştirilor false, Alina Bârgăoanu. Toți aceștia vor răspunde tuturor întrebărilor pe care cadrele medicale le au legate de situația dificilă în care ne aflăm.
Aproximativ 8000 de cadre didactice s-au vaccinat deja, în timp 80.000 s-au înscris pe platformă. Ministrul crede că, înainte de reluarea cursurilor, personalul din școli va avea prioritate la vaccin.
„Un număr de 6000 de angajaţi în învăţământ s-au vaccinat deja. Am garanţia doctorului Valeriu Gheorghiţă că înainte de 8 februarie va exista o prioritate sistemică a personalului din învăţământ, fără a afecta planificările deja făcute.
Factorul determinant pentru decizia de deschidere a şcolilor este rata de infectare. Vaccinarea personalului din şcoli este un factor important, dar nu condiţionează. Însă, vaccinarea fiecărui cadru didactic înseamnă o diminuare a ratei de răspândirii a virusului şi o creştere a ratei de siguranţă a elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Cât despre orele pierdute din cauza școlii online, ministrul a declarat că recuperarea lor ar trebui să fie stabilită între profesori și elevi, dar și cu acordul părinților acestora, pentru a hotărî care ar fi cea mai bună metodă. Autoritățile deja s-au gândit să ofere tarife speciale pentru cadrele didactice care au în vedere recuperarea materiei care nu a putut fi parcursă la timp, prin ore suplimentare, deoarece nu există altă posibilitate.
„Cele 5 ore pe săptămână pot fi distribuite, o oră în fiecare zi. Programul de recuperare va fi stabilit exclusiv de profesor şi elevi, nu cu director, nu cu inspector general, nu cu ministru.
De comun acord, cu consultaţia părinţilor. Nu există restricţii. Noi trebuie să asigurăm cadrul legal şi plata profesorilor. Îmi doresc să fie mulţi profesori care să răspundă acestei nevoi, de aceea şi tariful propus este motivant”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Acest site foloseste cookies.
Read More