Data de 8 februarie este extrem de importantă pentru majoritatea elevilor din țară. Astăzi are loc redeschiderea școlilor, după ce primul semestru al anului școlar 2020-2021 s-a desfășurat în mediul online. Acolo unde situația o permite, elevii revin în bănci, dar vor fi nevoiți să respecte mai multe măsuri, pentru a se asigura că sunt în siguranță și nu se expun riscului de îmbolnăvire.
, elevii revin în bănci. Școlile se redeschid, în funcție de situația epidemiologică din localitatea în care se află instituția de învățământ. La nivel național, sunt 149 de localitati în scenariul roșu, 903 localități în galben, 3.181 în verde. În plus, 24 vor face cursuri exclusiv online, pentru că au rata peste 6 la mia de locuitori.
Printre cele 149 de localități aflate în scenariul roșu se regăsesc și municipiile Alba Iulia, Cluj Napoca, Timișoara, Baia Mare, Zalău, Codlea, Orăștie, Sighetu Marmației, Vatra Dornei, Rădăuți și orașele Ghimbav, Turceni, Geoagiu, Otopeni, Popești Leordeni, Bragadiru.
Bucureștiul se află în scenariul galben, adică vor fi reluate activitățile în creșe, grădinițe, clasele 0-4, precum și clasele terminale de gimnaziu și liceu – 8, 12 și 13.
Elevii și cadrele didactice vor purta masca de protecție. Înainte de intrarea în școală, se va efectua triajul epidemiologic. Dacă responsabilii vor ajunge la concluzia că cineva prezintă simptome de coronavirus sau starea lui de sănătate nu este una optimă, persoana respectivă nu va avea voie să intre în școală.
Conform unei decizii adoptate de autorități, oricine se regăsește în situația aceasta, poate fi testat. Este vorba despre teste rapide antigen, care se vor face în cazul în care se constată că elevii sau profesorii prezintă simptome.
„Recomandarea noastră este ca acordul părinţilor să vină cât mai curând. Se poate luni. Este recomandarea noastră, tocmai pentru că atunci când un copil este simptomatic şi este suspect de infecţie cu SARS-COV-2, ceilalţi copii, respectiv cadrele didactice, să poată fi testaţi cât de repede posibil. Să poată fi testaţi de către medicul de medicină şcolară, respectiv medicul de familie. Este o măsură pentru siguranţa tuturor”, a arătat Vlad Voiculescu.
Nimeni, în afară de cadrele didactice, elevii și personalul din școli, nu are acces în instituțiile de învățământ, decât în situații speciale.
Sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi și în pauze vor fi supravegheați pentru a nu intra în contact. Dacă sala nu permite, spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maximă posibilă. De asemenea, clasele vor fi aerisite înainte de sosirea elevilor timp de minimum 30 minute, 10 minute în timpul pauzelor şi, din nou, la finalul zilei.
Acest site foloseste cookies.
Read More