Situația din țara noastră este una extrem de dificilă, mai ales de când a fost descoperită o nouă tulpină de coronavirus, care s-a extins și la noi. Se discută tot mai mult subiectul legat de deschiderea școlilor, însă lucrurilesunt destul de complicate și este nevoie de mai multe analize. Profesorul Alexandru Rafila a explicat dacă este sau nu posibilă revenirea elevilor în bănci, dar și ce îngreunează acesto proces.
Având în vedere că pe 8 februarie s-ar putea deschide școlile, se discută tot mai mult despre acest subiect. Totuși, există mai multe condiții pentru ca procesul de învățare față în față să poată fi reluat. Astfel, profesorul Rafila a explicat că nu este atât de simplu ca elevii să revină în bănci.
Spre exemplu, extinderea focarelor din țară poate pune în pericol deschiderea școlilor. Profesorul a explicat că au fost idenftificate mai multe focare în țara noastră, ceea ce ar putea desfășurarea cursurilor față în față.
“O extindere a focarelor la nivel naţional sau regional, da, poate pune în pericol deschiderea şcolilor. Da, dacă avem multe focare, dacă avem un număr mare de cazuri, atunci de poate amâna deschiderea şcolilor.
Nu cred că pot fi deschise toate şcolile şi nu oriunde. E bine sau nu e bine să se deschidă restaurantele? Astea sunt nişte păreri, dar ele trebuie bazate pe dovezi.”, a declarat profesorul Rafila.
Rafila a explicat că, în cazul în care se vor deschide școlile, în zilele care au rămas trebuie realizat un instructaj serios, pentru ca toate cadrele didactice și personalul din școli să știe ce au de făcut pentru a preveni răspândirea virusului. Școlile trebuie să fie foarte organizate și să ia toate măsurile de prevenire înainte de deschiderea școlilor.
Un aspect important este reducerea numărului de elevi din clase, pentru a putea fi respectată distanțarea socială.
“Avem două săptămâni la dispoziţie (până la 8 februarie – n.red.). Trebuie reluat instructajul pentru cadre didactice şi restul personalului, trebuie făcută o evaluare pentru a se vedea în ce măsură au reţinut recomandările… Trebuie să existe organizarea şcolii din punctul de vedere al asigurării condiţiilor igienico-sanitare.
Reducerea numărului de elevi în clase este esenţială pentru siguranţa desfăşurării cursurilor. Clasele cu mai puţini elevi n-ar trebui să aibă foarte mulţi elevi şi aici e o măsură foarte bună anunţată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.”, a mai precizat Alexandru Rafila.