Connect with us
Schimbări de ultimă oră în educație! Clasele de liceu vor avea mai puțini elevi în noul an școlarSchimbări de ultimă oră în educație! Clasele de liceu vor avea mai puțini elevi în noul an școlar

Educatie

Schimbări de ultimă oră în educație! Clasele de liceu vor avea mai puțini elevi în noul an școlar

În ultima perioadă, educația a fost domeniul care a suferit numeroase modificări, mai ales de când pandemia s-a instalat în țara noastră și ne-a rupt de cursul normal al lucrurilor. Modificările nu se opresc aici și continuă să șocheze. Astfel, din noul an școlar, clasele de liceu vor funcționa cu un număr mai mic de elevi, pentru ca procesul de învățare să se desfășoare mai eficient.

Clase de liceu cu un număr redus de elevi

Astăzi, 21 ianuarie, a fost trimis către Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022, conform unui comunicat de presă trimis de Ministerul Educației.

Această decizie înseamnă că, din anul școlar următor, clasele de liceu vor funcționa cu un număr redus de elevi, spre deosebire de anii trecuți, când stăteau laolaltă 28 de copii. Din noul an școlar, structura va fi următoarea:

  • 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă;
  • 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

Cum ajută aceste schimbări

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a vorbit la Digi24 despre această noutate. Astfel, a explicat că această schimbare va favoriza procesul educativ prin reducerea numărului de elevi, ceea ce înseamnă că profesorii vor controla mai bine situația.

Deși asta implică personal mai mult, mai multe clase și, categoric, cheltuieli crescute, este mai important viitorul românilor decât orice aspect. Deși situația este una dificilă din cauza pandemiei, ministrul crede că nu ar mai fi existat un moment mai bun în care să fie introdusă această măsură.

„De anul acesta de la constituirea clasei a noua, pentru filiera tehnologică, dar și pentru cea vocațională, se va reduce de la 28 de elevi la 24. Se va aplica uniform și înseamnă o reducere de 15% a numărului de elevi în clasă. Pentru filiera teoretică reducerea este de la 28 la 26 de elevi.

Acesta este un prin pas concret în cadrul proiectului ‘România educată’, se vor constitui cu 1000 de clase mai multe la nivel național. Avem spațiu suficient în școli, anul viitor va începe acea promoție care a fost împărțită între clasa pregătitoare și clasa întâi.

Chiar dacă este o provocare din perspectivă bugetară mai ales ținând cont de contextul pandemiei, am considerat că dacă vom rata acest moment, este greu să vină pe viitor un moment mai propice.”, a declarat ministrul Educației.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top