Educatie

Schimbări în educație pentru noul an școlar. Materii opționale pentru elevi

Educația a fost unul dintre cele mai afectate domenii din cauza pandemiei de coronavirus. Școlile își desfășoară activitatea online acum, însă toți speră că vor reveni în bănci cât de curând. Noul an școlar, care va începe în toamnă, vine cu noi surprize pentru toți elevii de liceu. Astfel, Ministerul Educației și-a propus să introducă noi materii opționale, care să le stârnească interesul elevilor și să îi determine să fie mai interactivi.

Materii noi în școli

Ministerul Educației intenționează să introducă noi materii opționale în școli odată cu începerea anului școlar 2021-2022. Conform noilor planuri-cadru lansate în dezbatere de minister, liceenii de clasa a IX-a ar putea avea de ales dintre noi materii opţionale. Astfel, ar putea învăţa cum să îşi gestioneze banii, cum să aibă grijă de sănătatea lor sau cum să susțină un discurs în public.

Aceste idei par unele extrem de interesante și elevii ar fi încântați să ia parte la astfel de cursuri. Rareș Voicu, reprezentantul elevilor, susține că această decizie a fost luată în avantajul profesorilor, pentru a-și completa norma, nu pentru a reprezenta un avantaj pentru elevi.

„Aceste opţionale se fac doar pentru a salva nişte catedre, pentru a umple nişte norme. Dacă ai, de exemplu, un profesor de matematică care nu îşi face norma, face un opţional de matematică distractivă. Sau de chimie interesantă, care reprezintă materia respectivă dar cu un adjectiv pe lângă ea”, a declarat Rareş Voicu, reprezentantul elevilor, citat de observatornews.ro.

Printre opționalele propuse de minister se numără:

  • Finanţe personale
  • Inventică
  • Animație/Animație 3 D
  • Managementul afacerilor
  • Scriere ficțională/creativă
  • Drama/teatru /teatru educațional
  • Discurs public/Public speaking
  • Artă și comunicare

Ministerul Educaţiei a aprobat prin ordin de ministru ca elevii să studieze la clasele a III-a şi a IV-a disciplina <Eu şi scena>, la clasele a VI-a şi a VII-a disciplina <Teatrul şi noi>, la clasele a X-a şi a XI-a disciplina <Laboratorul de teatru>.

În urmă cu ceva timp, Ministerul Educației și Cercetării, alături de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au făcut un anunț important pentru toți elevii de liceu. Astfel, va fi introdusă o materie care îi va ajuta să dobândească competențe media și să deosebească informațiile adevărate de cele false, lucru util în această perioadă. Programul se numește „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media” și este dezvoltat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Acest articol a fost actualizat la: 2021-01-07T18:09:43+02:00 18:09

Share
Scris de
Stanciu Daniela

Acest site foloseste cookies.

Read More