Educatie

Uniforma devine obligatorie în școli. Câți bani vor primi elevii pentru a o achiziționa

Propunerea legislativă ce prevede ca uniforma să devină obligatorie în școli a fost adoptată marți de Senat, cu 87 de voturi pentru, 41 contra și nicio abținere. Elevii din învăţământul general obligatoriu de stat ar urma să primească bani pentru a achiziționa hainele necesare în școala din care provin. Dacă va trece de Camera Deputaților și de șeful statului, legea va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2021 – 2022.

Uniforma devine obligatorie în școli. Câți bani vor primi elevii pentru a o achiziționa

Senatul a adoptat marţi un proiect de lege aflat în procedură de urgenţă, care prevede ca fiecare elev din învăţământul obligatoriu de stat să primească o sumă de bani anual, pentru achiziția uniformei școlare care devine obligatorie. Este vorba de 350 de lei, care vor ajunge la elevii din învățământul obligatoriu în fiecare semestru, bani asigurați din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Proiectul a fost inițiat de senatorul PMP Cătălin Lucian Iliescu. El vizează modificarea articolului 5 din Legea nr.35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.

„Azi, in plenul Senatului a trecut initiațiva mea, modificarea art 5 din Legea 35/2007 privind obligativitatea uniformelor școlare precum si plata către fiecare elev din bugetul Ministerului Educatiei a sumei de 350 lei/an pentru achizitia de uniforme. Aceasta suma reprezinta 1.9 % din bugetul ministerului. Beneficiari vor fi peste 2 milioane elevi din invațamantului obligatoriu.”, a scris senatorul PMP pe o rețea de socializare.

Propunerea legislativă urmează să fie votată și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în procedură de urgență. Dacă va trece și de Camera Deputaților, uniforma ar deveni obligatorie începând cu anul școlar 2021-2022. În Legea 35/2007 se prevede că unităţile de învăţământ îşi pot stabili pentru elevii lor cel puţin un semn distinctiv – ecuson, uniformă, eşarfă.

De altfel, consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentantiv al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor, pot stabili modelul uniformei şcolare pentru elevii unităţii de învăţământ respective din învăţământul general obligatoriu de stat.

Ideea de uniformă nu pare să-i deranjeze pe elevi, unii dintre ei fiind chiar încântați de această schimbare, întrucât vor fi scutiți să-și mai pregătească hainele pentru a doua zi. De altfel, faptul că toți vor fi îmbrăcați la fel va duce la diminuarea răutăților din partea altora.

Share
Scris de
Andreea Oprea