Connect with us
Când se redeschid școlile. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut clarificări

Educatie

UPDATE Când se redeschid școlile. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut clarificări

Sorin Cîmpeanu face clarificări despre deschiderea școlilor din România. Noul ministru al Educației a precizat că nu exclude niciun scenariu. Conform calendarului școlar, elevii ar fi trebuit să revină în bănci pe 11 ianuarie 2021, însă ministrul spune că este prea din scurt. Se ia în calcul inclusiv o deschidere zonală a învățământului în forma sa fizică, față în față.

UPDATE 6 IANUARIE 2021 –  Cîmpeanu anunță o ordonanță de Guvern care prelungește învățământul online până pe 8 februarie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marți, că în ședința de Guvern va fi o ordonanță prin care prelungește învățământul online până pe 8 februarie, deși ar fi putut prelungi până la finalul anului școlar. Acesta spune că a refuzat, pentru vrea să deschidă școlile.

Sorin Cîmpeanu a spus, marți seara, la Antena 3, că învățământul online va fi prelungit până pe 8 februarie.

„Aveam mâine (miercuri – n.r.) ședință de guvern. Vom avea o ordonanță de urgență prin care putem să continuăm învățământul online. Așa cum am început semestrul întâi, cu siguranță îl vom termina, online. Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul doi într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizate e nevoie de o schimbare la legea 55, care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020. Am fost pus în fața unei întrebări: <Dacă inițiem ordonanță de urgență pentru învățământul online, haideți să inițiem până în septembrie 2021>. Am refuzat acest lucru și am spus <Nu>. Îl inițiem până în data de 8 februarie. Deci cu bună știință mi-am am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învățământului online”, a spus Sorin Cîmpeanu, afirmând că prin acest fapt arată clar că își dorește deschiderea școlilor.

Întrebat dacă ia în calcul renunțarea la examenul național pentru clasa a opta, ministrul Educației a spus că examenele se vor da ca și până acum.

„Nu am anunțat până acum și avem deja mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Evaluare Națională. Examenele naționale trebuie să se deruleze. S-au derulat și în 2020. Ne dorim să se deruleze în maniera pe care acum o cunosc elevii. Dacă vor fi necesare schimbări vă asigur că aceste schimbări vor fi făcute în interesul elevului”, a mai spus Cîmpeanu.

Când se vor redeschide școlile din România

Autoritățile încearcă să găsească soluții pentru redeschiderea școlilor din România. O decizie clară va fi luată după jumătatea lunii ianuarie. Ministrul Educației a precizat că nu exclude niciun scenariu și că a fost luată în calcul inclusiv o deschidere zonală. Inițial a fost stabilită data de 11 ianuarie pentru revenirea copiilor pe băncile școlii, însă Cîmpeanu a spus că este prea din scurt.

Ministrul Educației a precizat că, fiind vorba despre sănătatea copiilor, a elevilor, a studenților și a cadrelor didactice, analiza cu privire la redeschiderea instituțiilor de învățământ trebuie să fie făcută responsabil.

„Orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educație, nu excludem absolut niciun scenariu”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Conform cu spusele noului Ministru al Educației, la începutul acestei săptămâni au avut loc mai multe discuții cu reprezentanți din domeniu care au stabilit criteriile pentru luarea deciziei de redeschidere a școlilor. Astfel se va lua în calcul evoluția situației epidemiologice după vacanța de iarnă, situația elevilor care nu au acces la școala online, campania de vaccinare, dar și modelul altor state.

În paralel, ministrul Cîmpeanu a cerut inspectoratelor o situație cu disponibilitatea de vaccinare a personalului din învățământ, care ar putea fi inclus în a doua etapă de vaccinare.

Situația despre care am vorbit trebuie transmisă până la data de 15 ianuarie, ora 16.00.

La acest moment, elevii din România se află încă în vacanța de iarnă care se încheie pe 11 ianuarie. Atunci elevii vor reveni, cel mai probabil, la școala online.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top