Știri

Elevii se intorc, luni, la cursuri. Care sunt noutatile in anul scolar 2016-2017

Elevii se intorc la scoala luni, pentru 35 de saptamani de cursuri. Noul an scolar va avea o vacanta de primavara mai mare si se va incheia cu o saptamana mai devreme, in 16 iunie, scrie news.ro,

Anul scolar 2016-2017 se structureaza in doua semestre: semestrul I, intre 12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017 si semestrul al II-lea, intre 13 februarie 2017 si 16 iunie 2017. Astfel, semestrul I va avea 19 saptamani, iar semestrul al doilea, 16 saptamani. In total, elevii vor invata 169 de zile.

Ca noutate, cursurile pentru clasa a VIII-a si a XII-a se vor incheia mai devreme. Astfel, elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile in 9 iunie, iar cei de clasa a XII-a in 26 mai 2017.

Vacantele elevilor sunt programate astfel:

– vacanta de iarna: 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017;

– vacanta intersemestriala: 4 -12 februarie 2017;

– vacanta de primavara: 19 – 30 aprilie 2017;

– vacanta de vara: 17 iunie – 10 septembrie 2017.

De asemenea, in saptamana 29 octombrie – 6 noiembrie 2016, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.

O alta noutate a acestui an scolar este posibilitatea data unitatilor de invatamant preuniversitar de a flexibiliza perioada programului national “Scoala Altfel”, pana acum existand o perioada fixa, in luna aprilie. Scolile vor putea opta pentru unul dintre urmatoarele intervale: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 si 15 mai – 9 iunie 2017 (invatamantul prescolar si primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 si 15 mai – 9 iunie 2017 (invatamantul gimnazial, liceal, profesional si postliceal).

Perioada programului „Scoala altfel” nu trebuie sa coincida cu perioada in care se sustin tezele semestriale.

Acestea vor avea loc la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare, cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului.

Intervalul aferent programului „Scoala altfel” nu va coincide cu perioada in care se sustin tezele semestriale.

Acestea vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare, cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului. Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, de regula, in perioada vacantei de primavara.

In zilele libere prevazute de lege nu se organizeaza cursuri. Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare judetene vor marca prin manifestari specifice, conform planificarilor existente la nivelul fiecarei scoli, zilele de 5 octombrie (Ziua internationala a educatiei), 5 iunie (Ziua invatatorului) si 1 iunie (Ziua copilului).

Noutati la examenele nationale

Anul scolar care incepe luni va aduce si doua noutati la examenele nationale.

Astfel, din acest an scolar ponderea mediilor din clasele V-VIII, la admiterea la liceu va fi de 20 la suta, fata de 25 la suta pana acum, iar admiterea va fi facuta intr-o singura etapa computerizata, urmata de o etapa in care vor fi analizate cazurile speciale. Admiterea in liceu se va finaliza, astfel, mult mai repede, in 28 iulie.

O alta noutate la examenele nationale este ca va fi eliminata prevederea conform careia nota finala dupa contestatii la bacalaureat si la evaluarea nationala se modifica numai in cazul in care intre nota initiala si cea de la contestatie exista o diferenta mai mare de 0,5 puncte.

“In urma examenelor nationale, am primit numeroase sesizari legate de acele 50 de sutimi care faceau posibila sau nu admiterea unei contestatii, ceea ce am considerat ca este o nedreptate, cu atat mai mult cu cat mediile au o relevanta pentru admiterea la liceu si la facultate”, a explicat ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.

Tot din acest an scolar, elevii claselor a XI-a si a XII-a vor avea manuale gratuite.

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More