Connect with us
Elevii vor primi ghiozdane, manuale, rechizite și echipament de sport gratuite

Știri

Elevii vor primi ghiozdane, manuale, rechizite și echipament de sport gratuite

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, anunta ca fiecare elev va primi un ghiozdan complet, cu manuale si rechizite pentru un an intreg, in valoare de 100 de euro. Elevii vor primi chiar si vouchere pentru achizitionarea unui echipament de sport, promite ministrul.

Învatamantul obligatoriu este gratuit, conform Constitutiei, insa parintii trebuie sa plateasca in fiecare an rechizitele copiilor, uneori chiar si manualele. Conform ministrului Educatiei, situatia se va schimba, iar elevii vor primi la inceputul fiecarui an scolar un ghiozdan cu toate rechizitele necesare.

„Avem bani si pentru un proiect care nu a fost dezvoltat in anii anteriori si anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev. Sa asiguram educatia gratuita, asa cum spune Constitutia. In acest ghiozdan trebuie sa fie manualele pentru care se da examen, limba romana, matematica etc, si rechizitele care sunt necesare pe un an intreg. Nivelul este cam de 100 de euro pentru fiecare ghiozdan. Aici o sa existe un echipament de sport, care se va acorda cu ajutorul unor vouchere, pentru ca este foarte greu sa cumperi pentru fiecare copil in parte”, a afirmat ministrul Educatiei, conform evz.ro.

Il va anula acest proiect pe cel care se deruleaza in momentul de fata prin Consiliile Judetene? Potrivit ministrului, proiectul actual prin care elevii primesc rechizite nu mai este eficient.

„Acela a fost un proiect dezvoltat de Ministerul Educatiei in 2001, dupa care a fost descentralizat si derulat de autoritatile locale. Care este diferenta? Acest proiect a fost introdus printr-o lege care stabilea un nivel minim al veniturilor pe cap de familie. Intre timp, din 2001 pana acum, acest nivel s-a modificat substantial. In 2001, cam 1.200.000 de copii primeau aceste rechizite, acum mai primesc vreo 200.000”, mai spune Ecaterina Andronescu.

In prezent, o parte dintre elevi primesc rechizite, distribuite prin intermediul inspectoratelor scolare judetene. Elevii trebuie sa fie inscrisi in invatamantul de stat, primar si gimnazial, la cursuri de zi, iar venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, sa fie de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara.

Noul proiect va asigura rechizite pentru toti elevii, iar valoarea totala a acestora, pentru fiecare copil, va fi de 100 de euro. Parintii vor primi si cate un voucher pe care il vor putea folosi la achizitionarea echipamentului de sport pentru copiii lor, conform declaratiilor ministrului Educatiei.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top