Este cod portocaliu de ninsori în două județe. Iată care sunt zonele vizate și ce spun meteorologii despre vreme.
Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu de ninsori pentru județele Hunedoara și Caraș. Codul portocaliu este valabil până la ora 14.00.
In zona județul Hunedoara: Zona de munte, Județul Caraş-Severin: Zona de munte.
Se vor semnala la altitudini de peste 1800 m intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge și depăși 90-100 km/h. Fenomenele asociate care își vor face apariția sunt ninsori puternice viscolite dar și vîntul puternic. Astfel, vizibilitatea va scădea foarte mult.
Administrația Națională de Meteorologie e emis un cod galben de viscol valabil joi, 30 noiembrie, între orele 6.00 și 22.00, în zone din opt județe. De asemenea, o informare meteo este valabilă și pentru alte județe.
În județul Caraș-Severin și în zona de munte a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Alba și Hunedoara vântul va avea intensificări susținute, cu viteze ce vor depăși la rafală 70…80 km/h, iar pe crește 90 km/h.
La altitudini mari se va depune strat consistent de zăpadă, iar ninsoarea va fi viscolită.
De asemenea, ANM a emis și o informare meteo, valabilă pentru cea mai mare parte a țării de joi ora o2.00 până vineri ora 02.00. Se vor consemna intensificări ale vântului, polei și precipitații mixte la munte și cantități moderate de apă.
La munte vântul se va intensifica treptat, cu rafale ce vor depăși 60…65 km/h. La altitudini mari vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, iar în restul zonei precipitațiile vor fi mixte și se va forma polei.
Intensificări temporare ale vântului vor fi și în zonele mai joase de relief, cu viteze mai mari în Banat și pe litoral, de până la 60…70 km/h.
În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, nord-vestul Munteniei și local în Transilvania va plouă, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp, iar pe spații restrânse se va semnala polei. Nu a mai rămas mult din acest an și ne apropiem cu pași repezi de 2018. Meteorologii au dezvăluit ce ne rezervă vremea în decembrie 2017, ultima lună din an.
În luna decembrie, temperatura medie lunară va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale și nord-estice, dar și mai ridicate în sud-est.
Măsurătorile de specialitate relevă o medie multianuală lunară pentru prima lună de iarnă de—0,8 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010.
În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între – 5 și 0 grade Celsius în Transilvania și Moldova, între zero și două grade Celsius, în Banat și Crișana, între -2 și 1 grad Celsius, în Oltenia și Muntenia, iar în Dobrogea, între zero și trei grade Celsius.
De asemenea, precipitațiile totale în luna decembrie vor fi, local, excedentare în regiunile centrale, estice și sud-estice și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.
Media multianuală a precipitațiilor pentru luna decembrie este stabilită la 44,8 litri/metru pătrat. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 92 l/mp) și Banat și Crișana (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea și Moldova (până la 40 l/mp).
“Am actualizat estimările Centrului European privind prognoza vremii pe termen mediu pentru iarna 2017 — 2018. Temperatura media lunară în prima lună a acestei ierni va avea valori apropiate de normalul climatologic, în special în partea de sud — est și sud a României. i
În zonele centrale și nord estice este posibil să înregistrăm valori mai coborâte decât în mod obișnuit, exceptând zona Dobrogei, în special sud — vestul unde ne așteptăm ca valorile de temperaturi în medie să fie peste norma climatologică a acestei luni”, a spus Elena Mateescu.
Citește și Ce vrăji se fac astăzi, de Sfântul Andrei. De ce trebuie să te ferești
Acest site foloseste cookies.
Read More