Connect with us
Estrogen, menopauză și uscăciune vaginală: ce legătură există între cele trei?

Știri

Estrogen, menopauză și uscăciune vaginală: ce legătură există între cele trei?

Estrogen, menopauză și uscăciune vaginală: ce legătură există între cele trei?

Uscăciunea vaginală este o problemă des întâlnită la femeile aflate la menopauză. Uneori însă poate apărea și în alte etape ale vieții. Această condiție provoacă disconfort, iritații și dureri în timpul actului sexual. Femeilor care se confruntă cu uscăciune vaginală, le este afectată atât starea fizică, cât și cea emoțională. Deși este asociată strict cu menopauza, există mai multe cauze care determină apariția uscăciunii la nivelul vaginului. Află cum sunt conectate estrogenul, menopauza și uscăciunea vaginală și cum pot fi gestionate aceste simptome în mod natural.

Estrogenul – hormonul feminin cheie 

Estrogenul este hormonul feminin responsabil pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale, reglarea ciclului menstrual și menținerea sănătății sistemului reproducător. Unul dintre cele mai importante roluri ale sale este lubrifierea vaginală. Pe măsură ce nivelul de estrogen scade, în special în timpul menopauzei, mucoasa vaginală devine mai subțire și produce mai puțin lubrifiant, ceea ce va duce la uscaciune vaginala. Desigur, nivelurile de estrogen pot scădea și mai devreme de 40 de ani. Acest lucru se întâmplă adesea ca urmare a exercițiilor fizice solicitante, tulburărilor alimentare, afecțiunilor renale cronice sau altor condiții care afectează ovarele.

Menopauza și impactul asupra sănătății vaginale

Menopauza marchează declinul producției de estrogen de către ovare. Această scădere hormonală se manifestă, după cum menționam, în primul rând prin uscăciune vaginală, respectiv reducerea lubrifierii naturale a vaginului. Totodată, mucoasa vaginală devine mai sensibilă, pot apărea senzația de arsură sau mâncărime, infecții urinare recurente sau dificultăți la urinare. Pentru că estrogenul este la un nivel scăzut, iar vaginul nu mai produce umiditate, se pot utiliza supozitoare vaginale care vor hidrata mucoasa vaginală, menține echilibrul microbian și crește elasticitatea acesteia.

Cum faci față uscăciunii vaginale?

Pentru femeile care se confruntă cu uscăciunea vaginală, fie ca urmare a scăderii nivelului de estrogen sau intrării la menopauză, există numeroase soluții care pot ameliora confortul zilnic. Supozitoarele gynella balance pentru prevenirea și tratarea uscăciunii sunt una dintre soluțiile naturale recomandate pentru a combate uscăciunea. Acestea ajută la restabilirea umidității naturale, hidratând zona și prevenind disconfortul asociat. Printre alte remedii naturale, regăsim gelurile hidratante, lubrifianții sau cremele vaginale cu ingrediente cât mai prietenoase cu organismul.

Multe femei evită să vorbească despre uscăciunea vaginală, considerând-o un subiect tabu. Înțelegând legătura dintre estrogen, menopauză și uscăciune vaginală, putem identifica rapid soluțiile și alege cea mai bună variantă pentru fiecare în parte. În esență, uscăciunea vaginală este un lucru natural de la o anumită vârstă și nu ar trebuie să ne rușineze.

Continue Reading
You may also like...

More in Știri

To Top