Connect with us
Eugen Teodorovici: "Fondul de rezervă al Guvernului este zero"

Știri

Eugen Teodorovici: „Fondul de rezervă al Guvernului este zero”

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a afirmat că Fondul de rezervă al Guvernului este la ora actuală „zero” și l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis pentru declarațiile acestuia privind banii pentru pensii și salarii.

Întrebat la Antena 3 de ce nu se alocă bani pentru situațiile de urgență din Fondul de rezervă al Guvernului, Eugen Teodorovici a precizat că acesta „este pe zero”, la ora actuală.

„Fondul de rezervă al Guvernului este, astăzi, zero pentru că am alimentat tot timpul situaţii care au apărut.

Anul acesta am tot dat pe inundaţii, calamităţi naturale, pestă porcină, deci s-au alimentat nişte fonduri în astfel de situaţii. Sunt publicate în Monitorul Oficial, Hotărârile de Guvern prin care au fost alocate sumele respective.

Peste 600 de milioane de lei doar pe calamităţi naturale, evenimente care s-au anticipat de anul trecut când s-a făcut bugetul pe 2018. Niciodată, un Guvern responsabil faţă de poporul său, cum este PSD-ALDE, nu are astfel de jocuri de culise.

Un astfel de Guvern nu o să aibă niciodată pe masa de discuţii vreun semn de întrebare vizavi de veniturile românilor, că sunt pensii sau că sunt salarii.

Nu este niciun risc pentru neplata pensiilor şi salariilor. Amânarea rectificării creează efecte negative pentru întreaga economie. Degeaba încearcă domnul preşedinte să ducă discuţia într-o altă direcţie”, a susţinut ministrul.

Eugen Teodorovici, contre cu președintele

Ministrul de Finanțe a mai spus și că președintele nu spune adevărul când afirmă că nu mai sunt bani de pensii și salarii, dar că dacă acest lucru adevărat, șeful statului tot nu ar trebui să o spună public.

„Domnul preşedinte (Klaus Iohannis, n.r.) a aprobat un buget la începutul acestui an şi ştim foarte bine că a avut atunci toate elementele de bugetul, toate măsurile pe care Guvernul PSD-ALDE şi le-a asumat, cu impact, cu absolut tot ceea ce trebuia ca dânsul să înţeleagă şi să adopte bugetul.

Ca şi dovadă, că l-a şi promulgat. Astfel de referiri, că nu sunt bani de pensii sau că se prefigurează o catastrofă la nivel naţional, sunt declaraţii iresponsabile.

În cel mai rău caz, că ar fi adevărat ceea ce spune dânsul, e o discuţie care se poartă altfel, între preşedintele României, primul ministru, în cadru restrâns, pentru a vedea dacă este situaţia aceea şi care sunt măsurile pe care Guvernul sau împreună şi cu preşedinţia, după caz la caz, are trebui să fie luate. E posibil orice.

Chiar dacă ar fi aşa ceva adevărat, dar nu este, nu faci publică o astfel de declaraţie. Să spunem în cazul pestei porcine. Preşedintele statului român nu se pronunţă că ceva va veni şi că e posibil să…

Trebuie să fie foarte responsabil când face astfel de declaraţii, pentru că pot fi repercusiuni şi economice grave, dar şi de altă natură. Nu poţi să alertezi populaţia cu pensiile şi salariile. Se va dovedi până la final că pe acest an oamenii au avut şi pensiile, şi salariile la timp, aşa cum a promis acest Guvern.

Repet, sunt declaraţii care se pot face, dar până la o anumită limită. În orice ţară, anumite situaţii se discută, în primul rând, în acest cadru – Preşedinţie, Guvern şi alte structuri ale statului. De asta se discută în CSAT anumite elemente de siguranţă naţională, nu ieşi şi le faci public”, a spus Teodorovici.

Citește și: Klaus Iohannis critică Guvernul la întâlnirea cu diplomații români: „Este inadmisibil”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top