Connect with us
16 iulie-15072015

Știri

Evenimentele zilei de 16 iulie

La data de 16 iulie 1483 are loc încoronarea regelui Richard al III-lea al Angliei, cel despre care celebrul William Shakespeare a scris o operă care îi poartă numele.

Richard al III-lea s-a născut la 2 octombrie 1452 și a decedat la 22 august 1485, fostul rege al Angliei, a fost încoronat la data de 16 iulie 1483. A fost ultimul rege din Casa de York și înfrângerea lui în Bătălia de la Bosworth a fost punctul culminant al Războiului celor Două Roze și sfârșitul dinastiei Plantagenet. După moartea fratelui său regele Eduard al IV-lea, Richard a domnit ca regent pentru fiul lui Eduard o scurtă perioadă de timp, cu titlul de Lord Protector apoi și-a închis nepoții în Turul Londrei și a fost încoronat rege.

A murit pe câmpul de luptă în Bătălia de la Bosworth și rămășițele sale s-au pierdut timp de peste cinci secole, fiind regăsite la începutul secolului al XXI-lea.

În 2012, o săpătură arheologică a fost realizată în site-ul ocupat odată de Greyfriars, Leicester. Universitatea din Leicester a confirmat la 4 februarie 2013, că scheletul găsit în săpătură a aparținut, dincolo de orice îndoială rezonabilă, regelui Richard al III-lea. Concluzia s-a bazat pe o combinație de probe de la datarea cu radiocarbon, compararea cu rapoartele contemporane ale aspectul său, precum și o comparație a ADN-ului mitocondrial cu doi descendenți ai surorii lui Richard.

Nașteri importante la data de 16 iulie:

La data de 16 iulie 1872 s-a născut Dimitrie Anghel, scriitor român.

La data de 16 iulie 1976 s-a născut Șerban Huidu, prezentator român de radio și televiziune.

Decese importante la data de 16 iulie:

La data de 16 iulie 1943 a încetat din viață Eugen Lovinescu, critic și istoric literar român.

Sursa foto: www.odt.co.nz

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top