Connect with us
17 iulie-16072015

Știri

Evenimentele zilei de 17 iulie

La data de 17 iulie 1918 ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, a fost executat împreună cu familia sa.

În 17 iulie 1918 un pluton de execuție bolșevic condus de Iacov Iurovski îl împușcă pe ultimul țar al Rusiei Nicolae II-lea alături de familia sa. După distrugerea U.R.S.S. țarul Nicolae al II-lea al Rusiei a fost canonizat drept sfînt al bisericii ortodoxe ruse.

În urma Revoluției din februarie 1917 țarul Nicolae II-lea abdică în nume personal și al feciorului său țareviciul Alexei în favoarea fratelui său Marele Duce Mihail Alexandrovici căruia îi dă binecuvîntarea la tron. Ducele refuză tronul a doua zi și în așa fel ia sfârșit domnia dinastiei Romanov în Rusia.

Guvernul democrat provizoriul de la Petersburg a decis să-i țină pe fostul țar Nicolae II-lea, soția Alexandra și pe copiii lor închiși în reședința imperială, Palatul Alexandovski. În încercarea de a-i îndepărta din capitală și de a-i feri de posibile vătămări, guvernul democrat a lui Alexandr Kerenski a mutat familia regală în Tobolsk, în Siberia, în august 1917. Ei au rămas acolo pe durata Revoluției bolșevice din Octombrie, revoluție în cadrul căreia puterea trece de la democrații lui Kerenski la bolșevicii lui Lenin.

dată veniți la putere bolșevicii strămută familia regală într-un oraș controlat de Armata Roșie, și anume Ekaterinburg. Deoarece CEKA se temea ca soldații ruși nu vor trage asupra țarului lor, plutonul de execuție a fost format din soldați maghiari, printre ei și viitorul lider comunist Imre Nagy.

Nașteri importante în data de 17 iulie:

La data de 17 iulie 1954 s-a născut Angela Merkel, politician german, cancelar al Germaniei.

La data de 17 iulie 1927 s-a născut Sorin Comoroșan, biochimist și fizician român, membru de onoare al Academiei Române.

Decese importante în data de 17 iulie:

La data de 17 iulie 1923 s-a stins dinj viață Theodor Rosetti, publicist și politician român.

Sursa foto: a1.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top