Connect with us

Știri

Evenimentele zilei de 2 iulie

Pe data de 2 iulie 1504 se stinge din viaţă Ştefan cel Mare, domn al țării Moldovei.

Ştefan al III-lea a fost supranumit şi Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fost domn al Moldovei în anii 1449-1551. În vremea lui Ştefan cel Mare, Moldova deja se întindea peste toate ţinuturile de la Munţii Carpaţi răsăriteni pînă la râul Nistru. Preocuparea dominantă a domniei lui Ştefan a fost lupta pentru independenţă. În acest context efortul de centralizare a statului.

Ultimii ani de domnie a lui Ştefan cel Mare au fost ani de pace. Cel care spunea în actele scrise că este din mila lui Dumnezeu, domnul al Ţării Moldovei a zidit 44 mănăstiri şi biserici, conform tradiţiei, după fiecare luptă o biserică. Bătrân şi bolnav de gută, i s-a amputat piciorul. După o domnie îndelungată de 47 de ani, neobişnuită pentru acele vremuri, Ștefan cel Mare se stinge din viață pe data de 2 iulie 1504.

Tot pe data de 2 iulie, dar în anul 1926 s-a născut Octavian Paler, scriitor, jurnalist, editorialist și om politic român.  Paler urmează cursurile Facultății de Litere și Filosofie și simultan și pe cele ale Facultății de Drept din București.

Între 1949 și 1961 a fost redactor de programe culturale la Radiodifuziunea Română. În 1964 a fost timp de trei luni corespondent Agerpres la Roma.

După evenimentele din decembrie ’89, fondează împreună cu Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu  Grupul de Dialog Social, care se evidențiază prin pozițiile sale anti-comuniste. Devine, pe rând, director onorific și editorialist al ziarului România Liberă, apoi editorialist la Cotidianul și Ziua. Rămâne un jurnalist și comentator apreciat. Participă la talk-show-ri, pe teme de politică, de moralitate, la diferite posturi de televiziune. În ultimii ani de viață, devine un critic acerb al clasei politice românești.

Calendar creștin ortodox:

Sf. Voievod Ștefan cel Mare.

Nașteri importante de pe data de 2 iulie:

La 2 iulie 1951 s-a născut Gheorghe Visu, actor român de teatru și film.

Sursa foto: moldovanews.md

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Știri

To Top