Categorii Știri

Evenimentele zilei de 21 august

În data de 21 august 1965 sste proclamată Republica Socialistă România în urma adoptării unei noi constituții.

Republica Socialistă România a fost denumirea oficială purtată de statul român în a doua parte a perioadei comuniste a țării (1965-1989), după ce inițial se numise Republica Populară Română.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DIN DATA DE 20 AUGUST

În această perioadă, țara a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, în calitatea sa de secretar general al partidului unic, Partidul Comunist Român (PCR), la care s-a adăugat, începând cu anul 1974, funcția de președinte al Republicii Socialiste România. Regimul comunist, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, a avut un caracter preponderent dictatorial.

Imnul RSR era „Trei culori”. Stema RSR reprezenta câteva spice de grâu și o sondă de petrol pe fundalul pădurilor și Carpaților, în spatele cărora se vede soarele.

Spre deosebire de Uniunea Sovietică din aceeași perioadă, România nu avea o elită privilegiată numeroasă. În afară de grupul restrâns al familiei Ceaușescu, oficialii guvernamentali erau deseori rotiți de la un post la altul și dintr-un județ în altul, pentru a reduce șansele ca aceștia să-și dezvolte propriile baze de susținători. Această politică a împiedicat apariția unor comuniști reformiști, așa cum au fost aceia ai epocii gorbacioviste în URSS sau în Ungaria.

Spre deosebire de situația din Polonia, Ceaușescu a luptat împotriva oricărei tentative de grevă prin cele mai violente mijloace de represiune. România a avut ultimul regim comunist care s-a prăbușit în Europa Răsăriteană și a fost cel a cărui înlăturare s-a făcut cel mai violent.

Nasteri importante în data de 21 august:

La 21 august 1925 s-a nascut Toma Caragiu, actor român de teatru și film.

La 21 august 1963 s-a nascut Mohammed al VI-lea, actualul rege al Marocului.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 19 AUGUST

Decese importante în data de 21 august:

La data de 21 august 1723 s-a astins din viață Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de știință umanist, voievod al Moldovei.

Sursa foto: eastlines.ro

Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 18:38

Share
Scris de
Raluca Badoiu