Connect with us
21 iulie-20072015

Știri

Evenimentele zilei de 21 iulie

În data de 21 iulie 1821 s-a născut , la Bacău, Vasile Alecsandri, poet, prozator și dramaturg român.

La 21 iulie 1821 a venit pe lume, Vasile Alecsandri, care se numară printre primii noștri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă în străinătate.

Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela ,,Bucheti”, publicată în ,,Dacia literară”, și cu pieseta ,,Farmazonul din Hârlău”. După câteva încercări în limba franceză, ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în ,,Calendar pentru poporul românesc”.

Creația sa literară e reprezentată de câteva cicluri mai mult sau mai puțin unitare sub aspectul tematicii, al principalelor caracteristici stilistice și al epocii în care au fost scrise. Primele sunt cele inspirate din poezia populară, „Doinele”. Al doilea grup de poezii, „Lăcrămioare”, apărute pentru prima dată în volumul din 1853, cuprinde partea cea mai mare a poeziei erotice a lui Alecsandri, Jurnalul poetic al dragostei pentru Elena Negri.

Ciclurile de poezii intitulate „Suvenire” (1853) și „Margăritarele” (1863) au mult mai puțină unitate decât cele precedente. Deceniul al șaptelea al secolului al XlX-lea reprezintă un moment de cotitură în viața și creația lui Alecsandri. Pastelurile, Legendele și Ostașii noștri lărgesc și aprofundează, în același timp, inspirația folclorică, ce va rămâne una din constantele creației sale. Pastelurile, poezii descriptive, apărute, în marea lor majoritate, mai întâi în Convorbiri literare reconstituie în cheie poetică succesiunea anotimpurilor într-un peisaj românesc.

Nașteri importante în data de 21 iulie:

La data de 21 iulie 1808 s-a născut Simion Bărnuțiu, istoric și estetician român, conducător al Revoluției de la 1848 din Transilvania.

La data de 21 iulie 1952 s-a născut Robin Williams, actor american.

La data de 21 iulie 1955 s-a născut Dan Chișu, regizor român.

La data de 21 iulie 1981 s-a născut Victor Hănescu, jucător român de tenis.

Decese importante în data de 21 iulie:

La data de 21 iulie 1907 s-a născut Nicolae Grigorescu, pictor român.

Sursa foto:  creatiasingurulsursaltragedieinoastre.blogspot.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top