Categorii Știri

Evenimentele zilei de 22 august

In data de 22 august la Mircești, județul Iași, România, se stinge din viață Vasile Alecsandri, poet, prozator și dramaturg român.

Prin traducerile în limbile franceză, germană, engleză ale poeziilor populare sau ale unora din poeziile originale, Alecsandri se numară și printre primii noștri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătății.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 17 AUGUST

Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela Bucheti, publicată în „Dacia literară”, și cu pieseta „Farmazonul din Hîrlău”. După câteva încercări în limba franceză, ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în ”Calendar pentru poporul românesc”.

„Lăcrămioare”, apărute pentru prima dată în volumul din 1853, cuprinde partea cea mai mare a poeziei erotice a lui Alecsandri, Jurnalul poetic al dragostei pentru Elena Negri, ”Lăcrămioarele” demonstrează mai curând muzicalitatea versului alecsandrinian, decât aderența lui la lirica de confesiune.

Pastelurile, Legendele și Ostașii noștri lărgesc și aprofundează, în același timp, inspirația folclorică, ce va rămâne una din constantele creației sale.

Vasile Alecsandri a fost unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848. Mișcarea revoluționară din Moldova a avut un caracter pașnic fiind denumită în epocă „revolta poeților”. După înfrângerea mișcării pașoptiste Vasile Alecsandri este exilat. După ce călătorește prin Austria și Germania se stabilește la Paris, unde se întâlnește cu alți militanți pașoptiști munteni; din perioada exilului datează poeziile ,,Adio Moldovei” și ,,Sentinela română”.

Vasile Alecsandri s-a stins din viață la 22 august 1890, după o lungă suferință, fiind înmormântat cu toate onorurile la conacul său de la Mircești.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 16 AUGUST

Nasteri importante in data de 22 august:

Ia data de 22 august 1995 s-a nascut Diana Bulimar, gimnastă română.

Ia data de 22 august 1963 s-a nascut Bogdan Teodorescu, scriitor și jurnalist român.

Decese importante in data de 22 august:

In data de 22 august 1985 a incetat din viata Octavian Cotescu, actor român.

In data de 22 august 1485 a incetat din viata Richard al III-lea al Angliei.

Sursa foto: creatiasingurulsursaltragedieinoastre.blogspot.com

Acest articol a fost actualizat la: 2016-01-20T18:38:15+02:00 18:38

Share
Scris de
Raluca Badoiu

Acest site foloseste cookies.

Read More