Connect with us
23 august-17082015

Știri

Evenimentele zilei de 23 august

In data de 23 august are loc semnarea Pactul Ribbentrop-Molotov  sau Pactul Hitler-Stalin ce a constituit un act de trădare a neamurilor creştine ale Europei Răsăritene şi care a servit bază pentru ocuparea teritoriilor româneşti de către Armata Sovietică la 28 iunie 1940.

Cu ocazia semnării Tratatului de neagresiune dintre Reichul german şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), la Moscova în data de 23 august 1939, plenipotenţiarii semnatari din partea celor două părţi au discutat, în cadrul unor convorbiri strict confidenţiale, problema delimitării sferelor de influenţă în Europa răsăriteană.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 17 AUGUST

Conform Actului Adiţional Secret al Pactului, partea sovietică accentuează interesul pe care-l manifestă faţă de teritoriul dintre rîurile Prut şi Nistru, fosta ocupaţie ţaristă a jumătate din Moldova sau aşa zisa Basarabie Ţaristă, iar, Partea germană îşi declară dezinteresul politic total faţă de acest teritoriu.

Pactul este semnat din partea Guvernul Reichului german de I.V. Ribbentrop, iar din partea Guvernului U.R.S.S. de către Veaceslav Molotov în prezenţa lui Stalin.

Nasteri importante in data de 23 august:

In data de 23 august 1948 s-a nascut Andrei Pleșu, filosof, scriitor și eseist român.

In data de 23 august 1986 s-a nascut Andra, interpretă română.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 16 AUGUST

Decese importante in data de 23 august:

In data de 23 august 1917 a incetat din viata Ecaterina Teodoroiu, „eroina de la Jiu”.

Sursa foto: rferl.org

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top