Connect with us
24 septembrie-23092015

Știri

Evenimentele zilei de 24 septembrie

In data de 24 septembrie 1896 s-a nascut F. Scott Fitzgerald, celebru scriitor american.

Când Scott Fitzgerald scria fraza „Şi tot aşa, trecem de la o zi la alta, bărci împinse de curent, împinse fără încetare, tot mai înapoi, în trecut“, omenirea se afla în anul de graţie 1925. Planeta Pământ era răvăşită de trecerea în viteză a Primului Război Mondial, iar America trăia pe nisipuri mişcătoare, combinaţie de opulenţă, sărăcie şi incertitudine, aceleaşi nisipuri care aveau să o şi îngroape în Marea Criză Economică a anilor 1930.

Fraza de mai sus, cea care încheia „Marele Gatsby“, unul dintre cele mai frumoase romane scrise vreodată, poate fi privită ca o caracterizare în miniatură a autorului. Un soi de haiku occidental, pe orizontală.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 23 SEPTEMBRIE

În acel an, Fitzgerald era cu privirea întoarsă către trecut. În timp ce lumea privea înainte şi căuta soluţii de redresare economică, iar mândria victoriei asupra germanilor era încă la cote maxime.

În 1927, Fitzgerald s-a mutat la Hollywood, unde avea să obţină cel mai mare salariu anual din timpul vieţii: 29.757 de dolari. Pe lângă prozele scurte, Scott a început să scrie şi scenarii de film, lucru pe care-l considera „degradant“, dar pe care-l urma din raţiuni financiare. În paralel, a început lucrul la ceea ce avea să devină ultimul său roman, „ Dragostea ultimului magnat“.

Nasteri importante in data de 24 septembrie:

In data de 24 septembrie 1941 s-a nascut Linda McCartney, cântăreață americană, soția lui Paul McCartney.

In data de 24 septembrie 1941 s-a nascut Lucia Hossu-Longin, jurnalistă română

Decese importante in data de 24 septembrie:

In data de 24 septembrie 1950 s-a stins din viata Prințesa Victoria de Hesse, nepoata reginei Victoria

Sursa foto: nbcconnecticut.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top