Connect with us
6 august-05082015

Știri

Evenimentele zilei de 6 august

In data de 6 august 1945, orasul japonez Hiroshima este lovit de bomba atomica denunmita ,, Little boy” si creeaza cea mai mare catastrofa atomica pe care a cunoscut-o omenirea.

Little Boy a fost rodul Proiectului Manhattan, un program american ambitios care inca din 1939 urmarea dezvoltarea primei arme nucleare. Proiectul a fost demarat ca un raspuns la zvonurile, cum ca germanii lucreaza la o bomba atomica.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 5 AUGUST

În urma atacului japonezilor din 1942 asupra flotei americane aflata la baza navala Pearl Harbour, Statele Unite ale Americii impreuna cu aliatii sai Regatul Unit si Canada au accelerat demersurile de creare a bombei.

Bomba de la Hirosima avea o incarcatura de uraniu 235, prin bombardarea cu neutroni lenti avea loc o reactie nucleara in lant, generator de caldura, cu un efect devastator. Dezvoltarea primelor prototipuri si experimente au fost facute la inceputul anului 1943, imediat dupa deschiderea Laboratorului National Los Alamos, parte componenta a Proiectului Manhattan.

Initial bomba era de tip „pistol”, ulterior, in aprilie 1944, s-a descoperit ca fisiunile spontane ale uraniului puteau fi folosite mai eficient in alte tipuri de bombe. Pe 11 mai 1945, o comisie formata din Generalul Farrell, Colonelul Seeman, Capitanul Parson, Maiorul Derry si profesorii Robert Oppenheimer, Stearns, Wilson, Tolman au incearcat stabilirea tintei pentru Little Boy. Au fost mentionate sase tinte, dintre care a fost ales orasul Hirosima.

In dimineata zilei de 6 august 1945, la ora 8:15, bombardierul Enola Gay, pilotat de Colonelul Paul Tibbets de la baza aeriana 393d Bomb Squadron, Missouri Statele Unite, lanseaza bomba deasupra orasului japonez Hiroshima. Cu o lungime de 3 metri si un diametru de 71 cm, bomba cantarea 4.000 kg, din care 64 kg reprezenta uraniul 235. Puterea exploziei a fost estimata la aproximativ 12 kilotone de TNT, ucigand aproximativ 140.000 de oameni.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 3 AUGUST

Nasteri importante in data de 6 august:

La data de 6 august 1972 s-a nascut Monica Davidescu, actrita romana de teatru si film.

La data de 6 august 1943 s-a nascut Dan Grigore, pianist roman

Decese importante in data de 6 august:

In data de 6 august 1973 s-a stins din viata Sica Alexandrescu, regizor roman.

Sursa foto: wojo134.deviantart.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top