Connect with us
9 august-06082015

Știri

Evenimentele zilei de 9 august

In data de 9 august 1601 la 3 km sud de Turda, in zorii zilei, domnitorul Mihai Viteazul este asasinat din ordinul generalului austriac Gheorghe Basta.

In urma stralucitelor victorii ale lui Mihai Viteazul in Muntenia, Bulgaria, Transilvania si Moldova, personalitatea sa a ajuns sa inspire respect si ingrijorare in mintile vecinilor, inclusiv cele ale aliatilor austrieci, care au constatat capacitatea lui Mihai de a consolida cele trei principate romanesti si a promova interesele acestora prin actiuni independente, rapide, ferme si foarte eficace care la un moment dat ar fi putut deveni defavorabile casei regale a Austiei. Astfel contextul international a devenit net nefavorabil lui Mihai Viteazul.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 6 AUGUST

Mai mult chiar, noul stat reprezenta o formula puternica, capabila sa schimbe raportul de forte din regiune. Existau insa si conflicte interne, cauzate de insubordonarea nobililor maghiari din Transilvania care nu acceptau masurile impuse de noul Domn. Mihai nu reuseste sa infranga revolta nobililor maghiari sprijiniti de generalul Basta si astfel pierde Ardealul. In scurt timp Moldova va reintra in posesia Movilestilor aserviti intereselor polone. Mihai incearca sa reziste atacului polon asupra Munteniei, insa si pe acest tron se va urca un membru al familiei Movilestilor, Simion Movila.

Din ordinul generalului habsburgic Basta, pe 9 august 1601, Mihai Viteazul este asasinat. Capul ssu este furat de unul dintre cspitanii domnitorului, adus in Muntenia si inmormantat de Radu Buzescu la Manastirea Dealu, langa Targoviste. Pe lespedea sa de piatra de la Manastirea Dealu sta scris: ,,Aici zace cinstitul si raposatul capul crestinului Mihail, Marele Voievod, ce a fost domn al Munteniei, Ardealului si Moldovei.”

Nasteri importante in datade 9 august:

La data de 9 august 1963 s-a nascut Whitney Houston, interpreta americana

Ladata de 9 august 1948 s-a nasut Antonie Iorgovan, jurist si om politic roman

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 5 AUGUST

Decese importante in data de 9 august

In data de 9 august 117 s-a stins din viata Traian, imparat roman

In data de 9 august 1962 s-a stins din viata Hermann Hesse, scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1946.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top