Excluderea din avocatura a lui Ponta: decizia a fost amanata pana pe 13 septembrie

06.09.2016
Excluderea din avocatura a lui Ponta: decizia a fost amanata pana pe 13 septembrie

Consiliul Baroului Bucuresti a amanat, marti, pana pe 13 septembrie, o decizie in privinta cererii de excludere din avocatura a lui Victor Ponta, depusa de Monica Macovei. Decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, a spus ca nu exista o legislatie clara care sa lamureasca daca o persoana intrata in avocatura fara examen, in baza titlului de doctor, asa cum este cazul fostului premier, este exclusa din randul avocatilor in situatia in care titlul de doctor i-a fost retras, scrie News.ro.

Citeste si: Update: Victor Ponta, pus sub control judiciar de procurori. Fostul premier ar fi primit 220.000 de euro de la un om de afaceri

Citeste si: Ghita: In dosarul de la DNA Ploiesti sunt implicati Victor Ponta si Tony Blair

Consiliul Baroului Bucuresti a decis marti sa amane pana pe 13 septembrie o decizie in privinta cererii de excludere din avocatura a lui Victor Ponta, depusa de europarlamentarul Monica Macovei.

Decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, a spus ca a fost parcursa etapa de documentare.

„Am facut tot ce presupune etapa de documentare. Pozitiile celor doi avocati, cererea, raportul Comisiei. Cu alte cuvinte trebuie sa analizam si, prin vot, sa decidem”, a spus Dragne.

El a aratat ca trebuie luata o hotarare care sa fie valabila, legala si care sa nu fie desfiintata de niciuna dintre parti in situatia in care se vor adresa instantei de judecata.

„Nu avem o lege, un text care sa spuna ca, daca a fost retras titlul de doctor in drept este de drept retras si titlul de avocat. (…) Si noi ne punem, evident, intrebari juridice, fara sa ne intereseze persoana careia i-a fost dat titlu de doctor, strict ca juristi, ce se intampla cu ordinul in tot acest timp si care e efectul”, a mai spus Dragne.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, marti, dupa ce a participat, timp de 45 de minute, la sedinta Consiliului Baroului Bucuresti care analizeaza cererea sa de excludere din avocatura a fostului premier Victor Ponta, ca membrii Consiliului trebuie sa gaseasca temeiul juridic si sa aplice legea, precizand ca pe unii dintre ei nu crede ca i-a convins, relateaza News.ro.

„Am stat 45 de minute. Pe unii nu cred ca i-am convins. Pe unii poate da. Ei trebuie sa gaseasca temeiul juridic si sa aplice legea… Cred ca vor lua o decizie astazi (marti, n.r.). Excluderea e consecinta revocarii acelui act de primire in profesie fara scutire de examen. Atitudinea lor a fost una foarte politicoasa si colegiala si civilizata. Cei care au avut alta parere decat mine au spus ca nu exista temei juridic”, a spus Monica Macovei.

Titlul de doctor i-a fost retras lui Victor Ponta de catre ministrul Educatiei, ca atare el nu mai poate fi avocat, a declarat, marti, europarlamentarul Monica Macovei, inainte de a participa la sedinta Consiliului Baroului Bucuresti.

„Eu vorbesc despre lege aici. Bineinteles ca, asa ca intotdeauna, Ponta minte si Ponta incearca acum sa se victimizeze, a atacat si ordinul ministrului Educatiei, deci pana la alegeri la toamna o sa se tot victimizeze pe asta si pe altele. Pentru mine e foarte clar, sa stiti ca am facut cerere si in cazul lui Adrian Nastase.

Ordinul ministrului este executoriu, iar Baroul, daca vrea, poate sa actioneze pe baza acestui principiu. Ordinul ministrului nu a fost suspendat. Este in vigoare, ca atare Baroul poate azi sa constate ca nu mai exista conditia de a intra in Barou fara examen, sa retraga in oglinda actul administrativ prin care i-a permis sa intre, in care a constatat ca intra fara examen si asa nu ar mai fi avocat. Sa vina sa dea examen”, a spus Macovei.

Ea a precizat ca doreste aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta.

„Am fost invitata de Consiliul Baroului Bucuresti pentru a sustine cererea pe care am facut-o pentru excluderea domnului Ponta din Barou. Eu doresc aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta. N-am nicio treaba cu personajul Ponta. Doresc aplicarea legii atat in cazul Ponta, cat si in cazul oricarui avocat care a incalcat legea”, a spus Monica Macovei, inainte de a participa la sedinta Consiliului Baroului Bucuresti.

Macovei a spus ca, daca vrea sa fie avocat, Ponta ar trebui sa dea examen.

„Ponta a intrat cu scutire de examen in Baroul Bucuresti pentru ca avea titlul de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de catre ministrul invatamantului, ca atare nu mai poate sa fie avocat. O solutie juridica, de exemplu, poate fi ca Baroul, in simetria actelor administrative, sa retraga scutirea de examen, ca intai a trebuit sa ii dea scutire de examen, el fiind doctor. Sa-i retraga scutirea de examen si automat nu mai poate fi avocat decat daca da examen. Sa dea si el examen ca alti avocati care au intrat in avocatura”, a mai spus Monica Macovei, potrivit News.ro.