Categorii Externe

11 septembrie a schimbat destine! Un supraviețuitor a făcut cancer după 19 ani de la atentate

Este 11 septembrie 2020. Se împlinesc astăzi 19 ani de la atentatele sinucigașe coordonate de Al-Quaeda împotriva SUA. Atacurile s-au soldat cu mii de morți, iar repercursiunile se simt și astăzi pe pielea unora dintre cei care erau în zonă în ziua fatidică. Un bărbat, care a lucrat în zonă, în săptămânile de după distrugere, își spune povestea.

11 septembrie – zi neagră

Data de 11 septembrie e neagră pentru SUA, și pentru întreaga lume. Toți știm ce s-a întâmplat în urmă cu 19 ani, și iată că nici după atât de mult timp, rănile nu s-au închis. Unii au pierit atunci, alții au sfârșit după, și mai este o parte afectată, dar care a supraviețuit.

Un bărbat care a lucrat în zonă, în săptămânile de după distrugere, și-a spus povestea extrem de tristă.

Marți, 11 septembrie 2001, John Mormando, pe atunci în vârstă de 34 de ani, nu se dusese la serviciu. Soția lui era plecată într-o călătorie de afaceri, iar el rămăsese acasă cu fiul său în vârstă de doi ani.

A privit atentatele, înspăimântat, din fața televizorului. A scăpat ca prin minune, pentru că, în mod normal, în ziua aceea ar fi trebuit să fie la muncă, în Manhattan.

Anii au trecut, timpul a mai șters din răni, dar iată că bărbatul avea să descopere consecințele acestor atentate asupra sănătății.

După aproape 17 ani de la atentate, în luna martie a anului 2018, i-a apărut o umflătură în zona pieptului. A aflat cu stupoare că este vorba despre o formă de cancer pe care a făcut-o din cauza expunerii la fumul și praful care au dăinuit mult timp după tragedie.

„Ne uităm la o expunere care a fost cu adevărat înspăimântătoare și a cărei amploare totală este necunoscută.”, a declarat Michael Crane, director medical al World Trade Center Health.

Atacurile de la 11 septembrie 2001 au expus aproximativ 490.000 de oameni la o încărcătură de toxine cauzatoare de cancer, care este imposibil de cuantificat.

11 septembrie – nimeni nu știe ce a inhalat atunci

Mai întâi a fost explozia, apoi prăbușirea clădirilor, urmată de eliberarea enormă de material – praf. Norul de praf a trecut după câteva zile, dar aerul a mai fost poluat multă vreme. Nimeni nu știe ce a inhalat atunci. În mod evident, gradul de expunere a fost diferit pentru fiecare persoană în parte.

Se estimează că în jur de 90.000 de oameni au fost afectați de atentatele din 11 septembrie din SUA. Este vorba despre pompieri, ofițeri de poliție, echipaje de salvare, dar și persoane care s-au ocupat de curățarea zonei după dezastru. Unii erau acolo când turnurile s-au prăbușit, alții au venit mai târziu. Unii au fost la fața locului doar în ziua atacului, alții au fost acolo în fiecare zi luni de zile.

19 teroriști și-au dat viața pentru atentatele din 11 septembrie

11 septembrie 2001 – 19 teroriști Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri.  Teroriștii au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord și mulți alți oameni care lucrau în clădiri.

Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur. A fost o zi neagră în istoria SUA, și a întregii omeniri.

Acest articol a fost actualizat la: 11 septembrie 2020 19:34

Share
Scris de
Emanuela Ursu