Astăzi, 14 iulie este Ziua Națională a Franței. Ziua de 14 iulie are o semnificație deosebită pentru francezi. În 1789 populația Parisului a luat cu asalt vechea fortăreață a Bastiliei, devenită închisoare regală și considerată un simbol al absolutismului. Ca urmare a acestui eveniment, 14 iulie a devenit Ziua Franței.
Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze. Sunt valorile universale din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia.
Din cauza epidemiei de coronavirus, anul acesta, sărbătoarea de Ziua Națională a Franței va fi diferită. Pentru prima dată după 1945, autoritățile au anulat tradiționala defilare militară de pe Champs-Elysées pentru celebrarea Căderii Bastiliei.
Parada va fi înlocuită cu o ceremonie în format redus, în Place de la Concorde. Onorul va fi dat personalului medical, militarilor şi civililor care s-au aflat în prima linie în timpul carantinei impuse populaţiei pe fondul pandemiei de coronavirus.
Evenimentul nu va fi deschis publicului, însă va fi transmis live la TV.
Sărbătoarea va fi şi un omagiu pentru generalul Charles de Gaulle. Este un triplu eveniment marcat – 130 de ani de la naşterea sa, 50 de ani de la moartea sa şi 80 de ani de la apelul lansat pe 18 iunie 1940.
Tema din 2020 este “o naţiune angajată, unită şi solidară”. Ceremonia va fi prezidată de şeful statului, Emmanuel Macron.
De Ziua Națională, va avea loc o defilare aeriană unde vor putea fi văzute două aparate de zbor folosite frecvent în timpul carantinei COVID-19 pentru transferul pacienţilor.
Totodată, vor mai defila 20 de elicoptere şi aproximativ 50 de avioane.
Pentru a putea fi asigurată o distanţă fizică, ceremonia se va derula cu un număr redus de participanţi. Conform RFI, în tribune se vor afla 1 .400 de reprezentanţi medicali şi ai societăţii civile.
Franţa se numără printre membrii fondatori ai ONU, în 1945, este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, este membru fondator NATO, în 1949, al Consiliului Europei în 1949, al Uniunii Europene în 1952, al zonei Euro şi al Spaţiului Schengen.
Acest articol a fost actualizat la: 14 iulie 2020 12:05