Externe

Tensiuni după ce americanii s-au retras din acordul nuclear cu Iran. Ce au făcut UE și Rusia

Parlamentul din Iran nu a primit bine vestea că Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear.

Anunțul președintelui Americii a stârnit valuri de ură și furie în rândul iranienilor, care au incendiat steagul SUA și au strigat la unison „Moarte Americii”, în Parlament. Deși unii oficiali speră ca Europa să colaboreze cu Iranul și să mențină în vigoare acordul, alții sunt pesimiști.

Un cleric șiit a dat foc unui steag american, iar apoi parlamentarii au călcat în picioare cenușa.

Parlamentul de la Teheran a introdus miercuri o rezoluţie prin care cere un răspuns ‘proporţional şi reciproc’ din partea guvernului după ce Statele Unite ale Americii şi-au anunţat, marţi, retragerea din acordul nuclear încheiat în iulie 2015 între Iran şi marile puteri, transmite Reuters, preluând agenţia iraniană Fars.

Hojatoleslam Mojtaba Zulnouri, şeful comisiei parlamentare pentru activităţile nucleare, a declarat că rezoluţia cere guvernului preşedintelui Hassan Rouhani să asigure ‘garanţiile necesare’ din partea restului statelor semnatare ale acordului din 2015 – Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Potrivit lui Ali Mottahari, deputat din Teheran, există o ‘oportunitate limitată’ pentru puterile europene să ‘aducă o garanţie solidă’ care să permită Iranului să rămână în acord. ‘Dacă însă aceasta nu se va întâmpla, atunci e posibil să ieşim din acordul nuclear sau să luăm alte măsuri’, a declarat deputatul pentru agenţia IRNA.

Citește și: SUA se retrag din acordul cu Iranul! Donald Trump: „Regimul din Iran, un regim al terorii”

Ce au făcut UE și Rusia, după ce SUA au ieșit din acordul nuclear cu Iran

Liderii Germaniei, Franţei şi Regatului Unit au dat publicităţii marţi o declaraţie comună prin care afirmă că aceste ţări rămân părţi în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, transmite DPA.

„Noi, E3, rămânen părţi în JCPOA” (n. red. – Joint Commprehensive Plan of Action, planul de acţiune cuprinzător comun), se arată în declaraţia semnată de cancelarul german, Angela Merkel, de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de premierul britanic, Theresa May. „Guvernele noastre rămân angajate în asigurarea menţinerii acordului şi vor colabora cu toate părţile rămase în acord pentru a asigura menţinerea situaţiei”, adaugă documentul, care precizează că este vorba şi de asigurarea unor beneficii economice pentru iranienii legaţi de acord.

Şi preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a manifestat marţi o intenţie similară privind acordul, dar a avertizat că după discuţii cu partenerii europeni ţara sa şi-ar putea relua programul nuclear.

Ministerul de externe de la Moscova a comunicat marţi că Rusia este „profund dezamăgită” de decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, informează Reuters.

„Nu există şi nu pot exista motive pentru anularea planului comun şi cuprinzător de acţiune (JCPOA). Planul şi-a dovedit deplina eficienţă”, arată ministerul. „Statele Unite subminează încrederea internaţională în Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică”, acuză Moscova.

Rusia este deschisă la cooperarea în continuare cu ceilalţi semnatari ai acordului cu Iranul (n. red. – China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi va continua să îşi dezvolte activ legăturile bilaterale cu Iranul.

Share
Scris de
Catalin Nae