Externe

3 cutremure in Italia in mai putin de 24 de ore

Al treilea cutremur in Italia. Încă un seism cu magnitudinea de 6,1 în centrul Italiei, în regiunea afectată de cutremurul din august

Două seisme – primul cu magnitudinea de 5,5, iar al doilea cu magnitudinea de 6,1 – au avut loc în centrul Italiei miercuri, soldate cu cel puţin doi răniţi, potrivit unui prim bilanţ, la două luni după cutremurul care a ucis aproape 300 de oameni în aceeaşi regiune, relatează AFP, citat de news.ro.

„Multe case s-au surpat, satul nostru s-a terminat”, a declarat pentru televiziune Marco Rinaldi, primarul din Ussita, o localitate afectată, precizând că probabil nu există vixtime.

„Al doilea cutremur a fost lung, a fost teribil. Am simţit multe cutremure, dar acesta a fost cel mai puternic. Din fericire, toată lumea era deja afară, după primul” cutremur, a adăugat el.

„Pentru moment, sunt două persoane rănite la Visso (la câţiva kilometri de Ussita). Au fost semnate, de asemenea, surpări şi pagube”, a anunţat Protecţia Civilă într-un comunicat, înainte de al doilea seism.

Potrivit Institutului american de geofizică USGS, seismul de magnitudinea 5,5 a fost înregistrat la ora locală 10.10 (20.10, ora României), în apropiere de Visso, în regiunea Marche, iar al doilea – cel cu magnitudinea de 6,1 – a avur loc în acelaşi loc două ore mai târziu.

În Italia, Institutul de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a evocat două cutremure – cu magnitudinea de 5,4 şi 5,9 – în provincia Macerata. Potrivit presei, al doilea a fost resimţit la Veneţia şi Tarante, în întreaga peninsulă.

Această zonă este foarte aproape de regiunea Amatrice, care a fost devastată pe 24 august de un cutremur violent soldat cu aproape 300 de morţi, şi de L’Aquila, unde un puternic cutremur a ucis peste 300 de oameni în 2009.

Este vorba despre o zonă muntoasă, cu numeroase cătune izolate, în care accesul este uneori dificil în vederea efectuării unor verificări, cu atât mai mult în contextul în care miercuri seara ploua în regiune.

„Localităţile cele ami apropiate de epicentru sunt Castel Sant’Angelo sul Nera, Visso, Ussita şi Preci”, a precizat anterior Protecţia CIvilă într-un comunicat.

REPLICĂ?

„S-a luat curentul. Cu siguranţă au fost surpări. Este într-adevăr dur. În plus este un potop”, a declarat pentru postul Sky Mauro Falcucci, primarul din Castel Sant’Angelo sul Nera, o comună cu 300 de locuitori, situată la 17 kilometri nord-vest de Arquata del Tronto, una dintre localităţile cele mai afectate de cutremurul de la 24 august.

Potrivit presei, noi surpări au fost înregistrate, în „zonele roşii” ale cutremurului din 24 august, zone în care accesul este interzis din cauza fragilităţii clădirilor care au mai rămas în picioare.

Potrivit INGV, seismul de miercuri seara are legătură cu cel din 24 august, care a fost urmat de mii de replici, unele dintre ele puternice.

„Acesta nu este un cutremur puternic”, a declarat la televiziune geologul Mario Tozzi. „Replicile pot dura mult timp, uneori luni”, a adăugat el, precizând că este necesar să se verifice dacă s-a creat o falie geamănă cu cea de la Amatrice.

La Visso, primarul Giuliano Pazzaglini a declarat, în schimb, a televiziune, că liniile telefonice au fost restabilite în comună. Televiziunea a difuzat imagini cu moloz în faţa unei biserici din comună.

La Campi di Norcia, la aproximativ 20 de kilometri sud, Biserica San Salvatore „nu mai există”, a declarat arhiepiscopul din Spoleto-Norcia Renato Boccardo, citat de presă, care a publicat fotografii cu edificiul surpat.

Cutremurul a fost resimţit, de asemenea, în oraşele Pescara, L’Aquila şi Ancona, unde numeroase persoane au ieşit din case.

La Roma, lustre, ferestre şi uşi au vibrat, iar oameni au ieşit pe stradă. Potrivit presei, impozantul sediu al Ministerului de Externe a fost evacuat pentru o scurtă perioadă de timp.

Ministrul de Interne Angelino Alfano a difuzat pe Twitter o fotografie în care apare în sala de control a pompierilor, pentru a coordona operaţiuni de salvare.

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More