Externe

Alegeri în Turcia. Incidente sângeroase în sud-estul țării, soldate cu 19 arestări

Alegeri în Turcia pe 16 iunie 2018. Poliţia turcă a arestat sâmbătă 19 persoane, inclusiv un candidat al principalului partid prokurd HDP, după confruntările sângeroase din cursul campaniei electorale dintr-un oraş prokurd de la frontiera cu Siria.

Potrivit Anadolu, printre cei arestaţi se află Ismail Kaplan, care candidează din partea HDP.

Patru persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele din oraşul Suruc (sud) în cursul vizitei unui deputat al partidului de la putere AKP, în campanie pentru alegerile legislative şi prezidenţiale anticipate din 24 iunie.

Circumstanţele acestui incident fac obiectul unor versiuni divergente.

Media proguvernamentale au afirmat că deputatul AKP în vizită, Ibrahim Halil Yildiz, şi partizanii săi au fost atacaţi de către opozanţi.

Media prokurde au imputat atacul gărzilor de corp ale deputatului, afirmând că ele au deschis focul într-o piaţă a oraşului după ce parlamentarul a fost primit în mod ostil de către comercianţi.

Te-ar putea interesa și: ONU cere Turciei să ridice imediat starea de urgență, înainte de alegerile prezidențiale

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a cerut miercuri Turciei să ridice imediat starea de urgenţă pentru a garanta credibilitatea alegerilor prezidenţiale şi legislative anticipate din data de 24 iunie. Acesta consideră că nu pot fi organizate alegeri credibile în situația actuală a Turciei.

„Este greu de imaginat cum pot fi organizate alegeri credibile într-un mediu în care opiniile divergente şi contestările partidului de guvernământ sunt sever penalizate„, a declarat Zeid Ra’ad Al Hussein într-un comunicat.

Starea de urgenţă a fost instituită în Turcia în iulie 2016, la câteva zile după o tentativă de lovitură de stat, şi a fost prelungită în mod constant de atunci.

Citește și: Turcia a ordonat arestarea clericului Fethullah Gulen! Alte șapte persoane, în vizorul autorităților

Oficialul ONU a denunţat de asemenea restricţiile prelungite privind drepturile omului, libertatea de exprimare, de reuniune şi de asociere. Citește continuarea AICI.

Foto: hepta.ro

Acest articol a fost actualizat la: 2018-06-16T15:14:03+03:00 15:14

Share
Scris de
Vlad Mirabela

Acest site foloseste cookies.

Read More