Externe

Alegeri prezidențiale în Austria. Van der Bellen A CÂȘTIGAT cu 53,6%

Astăzi au avut loc alegeri prezidențiale în Austria. Țara care făcea parte din Imperiul Austro-Ungar este în vizorul cancelariilor din întreaga Europă.

Alexander Van der Bellen a câștigat alegerile cu 53,6%, informează ORF, postul public de televiziune austriac. Extrema dreaptă a fost înfrântă.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

6,4 milioane de austrieci sunt chemați la urne pentru a alege cine va fi președintele țării. De fapt, azi se repetă turul al doilea al alegerilor din luna mai. Favorit la câștigarea alegerilor este candidatul de extremă dreapta Norbert Hofer, scrie Mediafax.

UPDATE 18:39 Candidatul independent Van der Bellen are un avans de 7,2% – presa austriacă

Austria ar putea avea primul șef de extremă dreapta din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Candidații care se luptă pentru voturile austriecilor sunt Norbert Hofer (45 de ani) și independentul Alexander van der Bellen, în vârstă de 72 de ani.

Alegeri repetate, suspiciuni de fraudare, dar fără dovezi

În sondaje, cei doi sunt despărțiți de câteva procente, iar analiștii sunt rezervați în legătură cu cine ar putea obține victoria. Norbert Hofer este un eurosceptic virulent și a declarat în repetate rânduri că locul Austriei nu este în Uniunea Europeană. Cancelariile europene se tem că după Brexit, dacă va câștiga Hofer, ar putea urma un Auxit.

Van der Bellen câștigase alegerile în luna mai, însă ele au fost anulate din cauza suspiciunilor de fraudare a voturilor.

Repetarea alegerilor din mai a fost decisă de Curtea Constituțională a Austriei. Judecătorii Curții au constatat că 700.000 de voturi au fost numărate greșit, notează Reuters.

Până la scrutinul de azi, nu au fost prezentate dovezi care să ateste fraudarea alegerilor din luna mai. Hofer, candidatul extremist, a pierdut atunci alegerile cu 32.000 de voturi.

CITEȘTE ȘI: ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Până când pot vota românii din străinătate – MAE

Președintele Austriei are un rol mai degrabă decorativ. Cea mai mare putere a acestuia este dizolvarea Camerei Inferioare a Parlamentului și determinarea organizării de alegeri anticipate. Președintele Austriei nu are puteri executive. Austria este o democrație parlamentară, iar guvernarea este făcută de către guvern.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-12-04T20:16:35+02:00 20:16

Share
Scris de
Daniel Șuta

Acest site foloseste cookies.

Read More