Externe

Atac în Siria: SUA, Franța și Marea Britanie au bombardat baze siriene. Cum a reacționat Rusia

SUA, Marea Britanie și Franța au lansat un atac cu rachete asupra mai multor baze militare din Siria, sâmbătă dimineața. Bazele fuseseră evacuate în urmă cu câteva zile, spune regimul sirian, anunțând că a primit avertizări din partea Rusiei. Cel uțin trei civili au fost răniți.

Kremlinul a convocat o reuniune de urgență a consiliului de securitate al ONU.

UPDATE: „România condamnă utilizarea armelor chimice în #Siria, care nu este deloc justificată. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor noştri strategici”, este mesajul tranmmis pe Twitter de preşedintele Klaus Iohannis.

Loviturile occidentale din zorii zilei de sâmbătă au vizat baze militare şi centre de cercetare ştiinţifică din Damasc şi împrejurimile capitalei, în cadrul operaţiunii declanşate de SUA, Marea Britanie şi Franţa, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP.

Ofensiva în curs combină atacuri aeriene şi lansări de rachete de pe nave aflate în Marea Mediterană, conform unor surse militare citate de CNN şi preluate de EFE.

Un oficial din administraţia americană, citat de AFP, a precizat că operaţiunea vizează ţinte multiple şi este realizată cu diferite tipuri de muniţie, notând că au fost folosite şi rachete de croazieră Tomahawk.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat sâmbătă că a lovit un „complex militar” din apropiere de Homs, în vestul Siriei.

„Contribuţia britanică la acţiunea coordonată a fost realizată cu patru avioane de vânătoare Tornado GR4 ale Royal Air Force”, a precizat ministerul, într-un comunicat.

„Acestea au lansat rachete Storm Shadow asupra unui complex militar – o fostă bază de rachete – la 24 km vest de Homs”, adaugă sursa menţionată, citată de AFP.

Atac în Siria: Ce spun americanii

Loviturile efectuate de SUA, Franţa şi Regatul Unit împotriva programului de arme chimice al Siriei s-au încheiat, a indicat, la Washington, vineri seara (ora locală, sâmbătă dimineaţa – ora României), generalul Joe Dunford, şeful Statului Major american, citat de AFP.

Generalul, care l-a avut alături la Pentagon pe ministrul Apărării, Jim Mattis, a indicat că nicio altă operaţiune nu era prevăzută pentru moment.

El a precizat că aliaţii au avut grijă să evite să atingă forţele ruse, prezente masiv în Siria, dar că Moscova nu a fost avertizată înainte de intervenţie.

Regimul de la Damasc a denunţat sâmbătă operaţiunea militară a SUA, Franţei şi Marii Britanii.

„Agresiunea tripartită asupra Siriei este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional (…) şi va fi sortită eşecului”, a informat agenţia oficială siriană SANA, citată de AFP.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor.

El a precizat că a ordonat lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale regimului de la Damasc.

Israelul și Turcia, de partea SUA în atacul din Siria. Iranul condamnă ferm atacul

Israelul şi Turcia şi-au exprimat sprijinul sâmbătă pentru atacurile desfăşurate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria, în timp ce Iranul, aliat al Damascului, le-a condamnat ‘ferm’, atrăgând atenţia asupra „consecinţelor regionale”, relatează AFP şi Reuters.

Israelul a justificat atacurile occidentale afirmând că regimul sirian îşi continuă „acţiunile ucigaşe”.

„Anul trecut, preşedintele american Donald Trump a spus că folosirea de arme chimice ar însemna încălcarea unei linii roşii. În această noapte, sub conducere americană, SUA, Franţa şi Marea Britanie au acţionat în consecinţă. Siria îşi continuă acţiunile sale ucigaşe”, a spus un oficial israelian, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

La rândul său, Turcia, inamic declarat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, a considerat „corespunzătoare” atacurile asupra Siriei, conform Ministerului de Externe de la Ankara.

„Considerăm că operaţiunea desfăşurată de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva guvernului sirian a fost un răspuns corespunzător”, a spus o sursă din cadrul Ministerului de Externe turc.

De partea cealaltă, Iranul, principalul aliat regional al Damascului, a condamnat ‘ferm’ atacurile, atrăgând atenţia asupra „consecinţelor regionale”.

„Statele Unite şi aliaţii lor, fără nicio probă şi chiar înainte ca Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să ia o poziţie, au desfăşurat această acţiune militară (…) împotriva Siriei şi sunt responsabile de consecinţele regionale ale acestei acţiuni aventuriste”, a transmis Ministerul de Externe iranian, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Bahram Ghassemi, citat de site-ul Telegram.

Atac în Siria: Ce spune Rusia

Statele Unite şi aliaţii lor au lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar ”un număr semnificativ” dintre ele au fost interceptate de forţele siriene, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de AFP.

„Peste 100 de rachete de croazieră şi rachete aer-sol au fost lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa de pe mare şi din aer asupra unor obiective siriene militare şi civile”, a precizat ministerul într-un comunicat citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti.

„Un număr semnificativ” dintre aceste rachete au fost doborâte de apărarea aeriană siriană, a adăugat Ministerul Apărării rus.

Rusia nu şi-a folosit sistemele de apărare antiaeriană din Siria pentru a contracara atacurile occidentale asupra unor instalaţii ale regimului de la Damasc, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit AFP.

„Sistemele de apărare antiaeriană ruse care se află pe teritoriul sirian nu au fost folosite pentru a contracara atacurile cu rachete” desfăşurate de SUA, Franţa şi Marea Britanie, a transmis Ministerul Apărării, citat de agenţiile ruse de presă.

ia, care a rezistat mulţi ani ‘unei agresiuni teroriste’, a fost atacată de operaţiunea militară occidentală când avea „şansa unui viitor paşnic”, a transmis sâmbătă Ministerul de Externe rus, potrivit AFP.

„A fost atacată capitala unui stat suveran care a încercat timp de mulţi ani să supravieţuiască în mijlocul unei agresiuni teroriste”, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Atacurile occidentale împotriva Siriei survin „într-un moment în care aceasta avea şansa unui viitor paşnic”, a declarat ea.

Zaharova s-a referit la faptul că forţele guvernamentale siriene susţinute de Rusia au eliberat în ultimele luni o mare parte din teritoriile care erau controlate de grupările rebele.

ATAC în SIRIA – ONU face apel la calmarea situației

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel sâmbătă la statele membre să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea conduce la o escaladare a situaţiei după atacurile occidentale asupra Siriei, informează AFP.

„Fac apel la toate statele membre să dea dovadă de reţinere în aceste circumstanţe periculoase şi să evite orice acţiune care ar putea determina o escaladare a situaţiei şi agravarea suferinţelor poporului sirian”, a precizat Guterres într-un comunicat.

El şi-a amânat o vizită în Arabia Saudită pentru a gestiona urmările acţiunii militare lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa.

Pe de altă parte, secretarul general al Nato, Jens Stolenberg, și-a manifestat susținerea față de atacul asupra bazelor din Siria.

Cele trei forțe mondiale care au lansat atacul spun că a fost vorba despre o acțiune singulară și că nu mai sunt programate alte acțiuni.

Citește și: Emmanuel Macron a dezvăluit că Franța are dovada că regimul sirian a folosit arme chimice

Citește și: Theresa May, despre atacul chimic din Siria: „Comunitatea internațională trebuie să răspundă”

Citește și: OMS: 500 de oameni au fost expuși la substanțe chimice în Siria

Acest articol a fost actualizat la: 14 aprilie 2018 12:24

Share
Scris de
Catalin Nae